Sjećate li ga se?
25

Prvak svijeta s Italijom danas je hit trener, fizički se promijenio i neprepoznatljiv je

D. P.
Gilardino odlično vodi Genou (Foto: Twitter)
Gilardino odlično vodi Genou (Foto: Twitter)
Zlatna generacija italijanske nogometne reprezentacije koja je 2006. godine osvojila titulu prvaka svijeta dala je dvocifren broj trenera s mnogo potencijala, ali su se rijetki ostvarili do ovog trenutka.

Klubove mijenjaju Andrea Pirlo, Alessandro Nesta, Gennaro Gattuso, Daniele de Rossi, Fabio Grosso, Fabio Cannavaro, Massimo Oddo, Mauro Camoranessi i brojni drugi članovi zlatne generacije koja je u Njemačkoj podigla trofej svjetskog prvaka. Međutim, jedno ime se izdvaja i u fokusu je italijanske javnosti posljednjih dana zbog instant-uspjeha kojeg je napravio.

U pitanju je pomalo zaboravljeni Alberto Gilardino. Slavni napadač koji je osvojio dva najvažnija trofeja u karijeri, titulu prvaka svijeta s Italijom te trofej Lige prvaka s Milanom, trenutno je hit trener u Italiji.

Gilardina je danas nešto teže prepoznati. Iako mu je tek 40 godina, vrijeme je učinilo svoje pa se tako nekada ubojiti strijelac poprilično mnogo promijenio pa tako izgleda neprepoznatljivo za brojne fanove na društvenim mrežama.

Nekadašnji napadač Milana, Fiorentine, Parme i brojnih drugih italijanskih klubova danas je na klupi Genoe. Tu je uspio preporoditi ekipu i vratiti je u Seriju A.

Gilardino je Genou preuzeo tokom decembra, kada ekipi i nije išlo sve kako treba, a do kraja sezone uspio je izboriti direktnu promociju u Seriju A osvojivši drugo mjesto.

Đenovezi su zadovoljni onim što je učinio pa je tako dogovoren produžetak saradnje do juna 2025. godine. Gilardino je tako dobio priliku prvi put u trenerskoj karijeri voditi neku ekipu u Seriji A.

Prethodno je trenirao mladi tim Genoe, ali i manje klubove poput Rezzata i Siene. Ko zna, možda ovaj slavni napadač, koji je bio u sjeni velikana svoje generacije Azzurra, postane novo veliko ime čuvene škole italijanskih nogometnih trenera.