Kraj za Senegal
5

Prvak ispao s Afričkog kupa nacija nakon penala, odlučujući gol je zaista nevjerovatan

E. B.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Nogometaši Senegala su ispali s Afričkog kupa nacija već u osmini finala, te su se u ranoj fazi oprostili od odbrane titule prvaka.

Senegal se u osmini finala sastao s Obalom Slonovače, a ispao je nakon izvođenja penala. Aktuelni prvaci su poveli u 4. minuti pogotkom Habiba Dialloa, a Obala Slonovače je izjednačila u 86. minuti kada je Franck Kessie realizovao penal.

U produžecima nije bilo pogodaka, te se pristupilo izvođenju penala. Prve dvije serije su obje ekipe uspješno realizovale, a potom je štoper Senegala Moussa Niakhate pogodio stativu.

Nakon što je Sadio Mane u petoj seriji pogodio za Senegal i poravnao rezultat na 4:4, odlučujući penal za Obalu Slonovače je šutirao Kessie, a pogodak je veoma brzo obišao čitavu planetu.

Kessie je šutirao po sredini gola i pogodio, no ono što je posebno zanimljivo je da je golman Senegala Edouard Mendy ostao na sredini, ali nije uspio odbraniti penal.

Naime, golman Al-Ahlija je čučnuo, te je lopta prošla iznad njegove glave i završila u mreži, te je Obala Slonovače prošla u četvrtfinale gdje će igrati protiv boljeg iz duela DR Kongo - Gvineja.

Rezultati osmine finala:

Angola – Namibija 3:0

Nigerija – Kamerun 2:0

Ekvatorijalna Gvineja – Gvineja 0:1

Egipat – Kongo 1:1, penali 7:8

Zelenortska Ostrva – Mauritanija 1:0

Senegal – Obala Slonovače 1:1, penali 4:5

Mali – Burkina Faso (utorak, 18:00)

Maroko – Južna Afrika (utorak, 21:00)