Posljednje kolo
24

Prvak Evrope nije dozvolio iznenađenje: Liverpool i Napoli u osmini finala Lige prvaka

F. Z.
Mohamed Salah (Foto: EPA-EFE)
Salzburg - Liverpool (Foto: EPA-EFE)
Liverpool i Napoli ovjerili su plasman u osminu finala Lige prvaka iz grupe E, dok će nogometaši Salzburga na proljeće takmičenje nastaviti u Evropskoj ligi.
Salzburg - Liverpool 0:2

U Salzburgu je domaćin dočekao Liverpool, a austrijskoj ekipi bila je potrebna minimalna pobjeda za plasman u osminu finala. Već u prvoj minuti utakmice u Austriji domaćin je imao priliku da dođe do vodstva, ali je pokušaj Hee-Chan Hwanga zaustavila odbrana Liverpoola. Samo četiri minute kasnije Stanković je zaustavio pokušaj Salaha na drugoj strani terena.

U sedmoj minuti susreta opet je u prilici Hwang, ali još jednom je uspješnija odbrana Liverpoola. U 24. minuti utakmice prilika za Erlinga Haalanda, ali je njegov pokušaj bez problema zaustavio Alisson. Veliku priliku samo pet minuta kasnije imao je Mohamed Salah, ali je iz odlične situacije šutirao jako loše.

Prvu priliku u drugom poluvremenu utakmice imao je Liverpool. Prijetio je Salah u 48. i 50. minuti susreta, ali nije uspio donijeti prednost ekipi s Anfielda. Već u narednom napadu u prilici je Haaland, ali je šutirao samo pored lijeve stative gola Liverpoola.

Gosti su za dvije minute riješili pitanje prolaska u osminu finala. Prvo je Naby Keita matirao Stankovića, a potom je iz izuzetno teške pozicije majstorski pogodio Salah. Do kraja utakmice prilike su imali i jedni i drugi, ali je ostalo 2:0 za Liverpool.

Napoli - Genk 4:0

U drugom susretu večeri Napoli je protiv Genka ovjerio plasman u osminu finala Lige prvaka. Napoli je poveo u trećoj minuti susreta nakon velike greške golmana gostiju. Strijelac je bio Arkadiusz Milik.

U 26. minuti susreta Napoli je došao do dva gola prednosti, a opet je strijelac bio Milik. Poljak je hat-trick kompletirao udarcem s bijele tačke. Zakasnio je golman Vandevoordt, a Cakir je dosudio jedanaesterac za domaće koji je Poljak pretvorio u pogodak. U 75. minuti Mertens je s bijele tačke postigao i četvrti pogodak za Napoli za konačnih 4:0 za ekipu iz Italije.

Tabela: