Prijateljski susret
997

Prva pobjeda za Prosinečkog: Zmajevi golom Kodre slavili u Bugarskoj

Piše: N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je u Razgradu u prijateljskom meču selekciju Bugarske rezultatom 1:0. Strijelac jedinog pogotka bio je Kodro još u 20. minuti utakmice.

Bh. selektor Robert Prosinečki od prve minute na teren je poslao Šehića, Memiševića, Bičakčića, Zukanovića, Kolašinca, Sarića, Bešića, Pjanića, Kodru, Duljevića i Džeku.

Početak susreta nije donio velika uzbuđenja, a domaća selekcija bila je nešto konkretnija i agresivnija.

Međutim, Zmajevi u 20. minutu nakon prvog ozbiljnijeg napada dolaze do vodstva i, ispostavit će se, jedinog gola na utakmici.

Duljević i Kolašinac su sjajno kombinovali na ivici šesnaesterca, a odličnu akciju krunisao je Kodro, koji se dobro snašao u šesnaestercu Bugarske.

Domaći su u nastavku susreta zahvaljujući nekoliko loših reakcija bh. odbrane imali dobre prilike za izjednačenje, ali nisu bili precizni.

BiH je mogla udvostručiti prednost četiri minute prije odlaska na odmor, kada je ponovo Kodro bio u prilici nakon sjajnog kontranapada, ali njegov šut je otišao pored gola.

U drugom poluvremenu još mirniji tempo, bez pravih prilika pred jednim ili drugim golom. Šansu da zaigraju u bh. dresu dobili su još Milošević, Medunjanin, Zakarić, Prevljak i Cimirot.

Najbolju priliku za promjenu rezultata propustio je Bičakčić u 63. minuti kada je zakasnio na sjajan centaršut Pjanića iz slobodnog udarca.

Do kraja meča nije bilo promjena, a vrijedi istaći da su Bugari utakmicu okončali s deset igrača budući da je Raynov dvije minute prije kraja meča zaradio drugi žuti karton.