Poziv upućen i BiH
16

Prva država prihvatila Infantinov bizarni prijedlog o imenovanju stadiona po Peleu

D. P.
Infantino je na komemoraciji istakao stvar koju su okarakterisali kao bizarnu (Foto: Twitter)
Infantino je na komemoraciji istakao stvar koju su okarakterisali kao bizarnu (Foto: Twitter)
Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino na komemoraciji Edsonu Arantesu do Nascimentu Peleu predložio je da svaka država imenuje makar jedan stadion po ovoj legendi, a sada se pojavila i prva zemlja koja se odazvala ovom bizarnom prijedlogu.
Infantino je predložio da po legendarnom Brazilcu Peleu, koji je krajem 2022. godine preminuo u 83. godini života nakon borbe s rakom, budu imenovani stadioni širom svijeta i u svakoj državi po jedan.

Uz dužno poštovanje prema takvoj legendi, mnogi su ovaj prijedlog etiketirali kao bizaran, no sigurno je da će se neke zemlje odazvati Infantinovoj akciji. Tačnije, neke već jesu.

Prva država koja je odlučila imenovati stadion po Peleu su Zelenortska Ostrva.

Premijer Zelenortskih Ostrva Ulisses Correia e Silva potvrdio je da će Estadio Nacional de Cabo Verde, koji ima kapacitet od 15.000 sjedećih mjesta i gdje je reprezentacija ove zemlje domaćin, nositi ime Pele Stadium u čast legende svjetskog nogometa.

"Kao počast i priznanje ovom liku koji je nas sve učinio velikima predstavljam akciju da naš nacionalni stadion imenujemo u Pele Stadium. Nadam se da će više zemalja slijediti naš prijedlog", napisao je Silva na Facebooku.