Miroslav Ćiro Blažević
0

Protiv Španije s kombinovanim sastavom

FENA
Miroslav Blažević (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info)
Miroslav Blažević (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u srijedu u Zenici dočekuje selekciju Španije u okviru posljednjeg, 10. kola grupe 5 kvalifikacija za SP 2010. u Južnoafričkoj Republici.

Susret neće imati rezultatskog značaja pošto je Španije ranije osigurala plasman na SP, dok je BiH pobjedom u prošlom kolu u Estoniji izborila baraž. Selektor reprezentacije BiH Miroslav Blažević stoga je najavio da će protiv Španije izvesti kombinovani sastav, uzumajući u obzir da sedam bh. igrača ima problema sa žutim kartonima.

"Imamo velikih problema sa žutim kartonima, pa sam odlučio da nekoliko standarnih reprezentativaca poštedim", izjavio je Blažević na pres-konferenciji u hotelu "Hercegovina" na Ilidži.

Dodao je da se ne slaže s pravilom FIFA-e o prenošenju žutih kartona.

"Mislim da to nema smisla. Završava se jedno takmičenje i ulazimo u sasvim drugo. Stoga, ne vidim razloga da se prenose kartoni. Ovim su najviše pogođene male reprezentacije, poput naše", rekao je Blažević.

Reprezentacija Španije također će nastupiti u kombinovanom sastavu, pošto je dolazak u Zenicu otkazalo nekoliko standardnih reprezentativaca.

No, Blažević misli da Špancima to neće predstavljati veliki problem zbog velikog broja vrhunskih igrača.

"Igramo protiv jedne od najboljih reprezentacija svijeta. Bez obzira na to što za naše rivale neće igrati nekoliko prvotimaca mislim da su i dalje apsolutni favoriti. I morat ću kombinirati, a nadam se da ću pronaći pravu formulu da im se suprotstavimo", naglasio je Blažević.

Susret između reprezentacija BiH i Španije na rasporedu je u srijedu u 20 sati na stadionu Bilino polje. Sudit će austrijski arbitri s Konradom Plautzom na čelu.

Pored ovog meča u posljednjem kolu grupe 5 kvalifikacija sastaju se:

Turska - Armenija (20.00) Estonija - Belgija (20.30)

Tabela:

  1. Španija 9 9 0 0 23:3 27 2. BiH 9 6 1 2 23:8 19
  2. Turska 9 3 3 3 11:10 12
  3. Belgija 9 3 1 5 13:18 10
  4. Estonija 9 1 2 6 7:24 5
  5. Armenija 9 1 1 7 6:20 4