Hrabri mladić
2

Protiv multiple skleroze bori se nogometom

Totalsport
Demetrius Omphroy (s brojem 11)
Demetrius Omphroy (s brojem 11)
U četvrtak je u drugom krugu MLS drafta kao 26. pick ukupno od FC Toronta biran 21-godišnji američki odbrambeni nogometaš Demetrius Omphroy, mladić s dijagnosticiranom multiplom sklerozom.

Velika je to sportska i uopće životna pobjeda rođenog Kalifornjanina koji se bori s opakom i neizlječivom bolesti centralnog živčanog sistema, koja u uznapredovaloj fazi često završava odumiranjem živaca i mišića, pa potom i potpunom nepokretnošću, s konačnim smrtnim ishodom.

Kod bolesnika koji nemaju teže simptome, u posljednje se vrijeme ipak sve češće snižava postotak smrtnosti. Očito je danas da je Omphroy imao sreću što mu je bolest otkrivena u niskom stepenu razvoja.

Omphroyev san da postane nogometaš podmukla je bolest prekinula prvi put u 18. godini života, baš kada se dokazao na probi u lisabonskom Sportingu, klubu s ponajboljom školom nogometa na svijetu. Taman kad je trebao potpisati ugovor, Omphroy je iznenada izgubio vid na jedno oko. Dogodilo se to prije četiri godine. Sve do prošle nije znao šta je uzrok tome. Svejedno se nije predavao, već se upisao na fakultet (University of California) nastavivši paralelno nogometašku karijeru.

"Danas gledam na bolest kao na zlo koje me pokušalo pobijediti. Taman sam trebao potpisati prvi profesionalni ugovor nakon sedmomjesečnog probnog razdoblja. Izgubio sam vid na jedno oko i morao se vratiti kući. Sad kad sam uspio ovladati njome, osjećam se kao da sam pobijedio bolest. Nastavljam sa svojim snom", ispričao je novinarima kanadskog Globe and Maila nogometaš nakon svog izbora na draftu.

Ljekari su ga prije manje od godinu dana upozorili da je moguće pogoršanje, te da bi mogao izgubiti vid na drugo oko. Nasreću, s vremenom mu se vid vratio na oboljelom organu vida, a povukli su se i trnci koje je osjećao u stopalu.

"Zasad kontrolišem bolest. Uspjeli smo očito djelovati dovoljno rano. Uzimam svakodnevno injekciju. Dobra je okolnost da je ne moram ubrizgavati u mišić, već u potkožno tkivo. Nemam nikakvih simptoma otkako uzimam injekcije."

"Također sam promijenio prehranu. Jedem isključivo organsku hranu i zbog toga sam kadar igrati na gornjoj granici vlastitih nogućnosti. Ta mi je navika pomogla da budem zdravija osoba u svakom pogledu, jer svakodnevno jako pazim što jedem."

Iako zasad za multiplu sklerozu nema lijeka, postoje tretmani koji mogu uspješno prolongirati njeno pogoršanje. Premda, kada ono jednom nastupi, simptomi sve brže i brže postaju sve teži za podnositi.

Omphroy, misle ljekari, ipak ima priliku za igračku karijeru uobičajenog trajanja, pogotovo s obzirom na njegovu fantastičnu radnu etiku i odlučnost.