Ništa sporno u salutiranju
22

Protiv Mandžukića i Shaqirija neće biti pokrenut postupak

FENA
Mario Mandžukić
Mario Mandžukić
Njemačko državno tužilaštvo saopćilo je da neće pokrenuti postupak protiv dvojice Bayernovih nogometaša, hrvatskog reprezentativca Marija Mandžukića i švicarskog Xherdana Shaqirija, zbog proslave pogotka u susretu Nürnberga i Bayerna (1-1) odigranom 17. novembra, objavili su njemački mediji.

Nakon postignutog pogotka u trećoj minuti Mandžukić je otrčao prema Bayernovim navijačima i vojnički im salutirao, a neki su mediji takvu proslavu protumačili kao salutiranje nedavno oslobođenim hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Kada se Mandžukiću u proslavi pridružio i švicarski reprezentativac Xherdan Shaqiri, koji je rođen na Kosovu, bilo je puno rasprava o temi ima li politici mjesta u sportu.

Njemačko državno tužilaštvo pokrenulo je istragu nakon što je primilo dva emaila s pritužbama na račun dvojice Bayernovih igrača kod kojih je navodno bila sporna visoko uzdignuta ruka dvojice nogometaša, što je neke podsjetilo i na nacistički pozdrav.

"Gledajući cijeli tok te situacije, nemamo razloga vjerovati da su igrači željeli demonstrirati kazneni nacistički pozdrav", saopćilo je tužilaštvo.