"Slučaj Mamić"
2

Protiv Dejana Lovrena podignuta optužnica zbog davanja lažnog iskaza

FENA
Dejan Lovren (Foto: EPA-EFE)
Dejan Lovren (Foto: EPA-EFE)
Zbog sumnje na davanje lažnog iskaza na osiječkom suđenju protiv bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika, osiječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) podignulo je optužnicu protiv 29-godišnjega hrvatskog nogometnog reprezentativca i igrača Liverpoola Dejana Lovrena, izvijestilo je u srijedu to odvjetništvo.

Ne navodeći Lovrenov identitet, ŽDO u saopćenju za javnost navodi kako se okrivljenika tereti da ga je 1. septembra 2017. na osiječkome Županijskom sudu tokom rasprave u kaznenom predmetu protiv Zdravka i Zorana Mamića, bivšeg Dinamovog direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernera zbog kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti raspravni sudac upozorio da je dužan iznositi istinu i da je davanje lažnog iskaza kažnjivo djelo, javila je Hina.

Optužen je da je, unatoč upozorenju, svjesno neistinito iskazao kako je aneks ugovora o profesionalnom igranju, na kojem je kao dan zaključenja naveden datum 9. januar 2007., a kojim se regulira podjela odštete od transfera između njega kao igrača i matičnog kluba u omjeru 50:50 posto, potpisao nedugo nakon potpisivanja svog ugovora o profesionalnom igranju s matičnim klubom od 1. januara 2007. iako je znao da to ne odgovara istini jer navedeni aneks ugovora on tada nije potpisao.

Kada su mu na raspravi predočeni dopisi upućeni matičnom klubu s datumima 1. februara 2010., 29. marta 2010. i 7. septembra 2010. u kojima se u njegovo ime traži isplata 50 posto odštete od transfera i koji sadržava potpis s njegovim imenom, okrivljenik je tada svjesno neistinito iskazao kako je on te dopise vlastoručno potpisao.

Iznoseći način na koji mu je isplaćen novčani iznos od podjele odštete od transfera, okrivljenik je neistinito iskazao kako je tih dana bio u Hrvatskoj i kako je lično za tu namjenu otvorio poseban račun u banci u Zagrebu, te da je istog dana kada mu je novac sjeo na račun lično proslijedio taj novac na bankovni račun treće osobe iako je bio svjestan da to nije istina i da je u to vrijeme bio u Francuskoj.

Zbog davanja lažnog iskaza na suđenju Zdravku Mamiću i ostalima, osiječko Županijsko državno odvjetništvo podignulo optužnicu i protiv kapitena nogometne reprezentacije i igrača Real Madrida Luke Modrića, ali je, na zahtjev Modrićeve odbrane, Vrhovni sud odlučio da će se postupak voditi u u Zagrebu.