Nogomet
0

Protestna utakmica na 6000 m nadmorske visine

FENA
Bolivijski predsjednik Evo Morales u srijedu je učestvovao u nogometnoj utakmici pridruživši se protestu protiv odluke FIFA, da se nogometne utakmice ne smiju igrati na visini iznad 2500 metara nadmorske visine.

Na snježnom terenu na planini Sajama na nadmorskoj visini 6000 metara predsjednik je postigao jedini gol na utakmici, objavila je domaća novinska agencija ABI.

U utakmici u kojoj su većinom učestvovali alpinisti, Bolivijci su željeli na taj način dokazati, da je sport moguć i na toj visini, iako znatno više nego što to smatraju predstavnici Međunarodne nogometne federacije (FIFA).

Na odluku o FIFA-e, koja je donesena zbog zdravstvenih razloga, prije svih bili su ogorčeni predstavnici južnoameričkih država.

U Boliviji će zbog toga biti zatvoreni tradicionalni centri u Cochabambi (2570 m nadmorske visine), prijestolnici La Pazu (3665 m), Oruruu (3966 m) i Potosi (4040 m). U Peruu između ostalih u Cuscu (3416 m), u Kolumbiji u prijestolnici Bogoti (2640 m) i u Ekvadoru, također u prijestolnici - Quitu (2850 m).