Na današnji dan
59

Prošlo je 14 godina otkako je Lehmann tokom penala vadio "đonove" iz kostobrana

N. K.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Četvrtfinale je Svjetskog prvenstva 2006. godine u kojem je domaćin Njemačka odigrala 1:1 nakon produžetaka s dvostrukim prvakom Argentinom.

Nakon žestoke borbe u prvom poluvremenu, ekipa Josea Pekermana utišala je Olimpijski stadion kada je Roberto Ayala postigao gol na asistenciju Juana Romana Riquelmea iz kornera. Međutim, deset minuta kasnije izjednačio je Miroslav Klose. Do kraja utakmica, ali i produžetaka, niti jedna ekipa nije dolazila u prednost, a u trenucima kad su se sumnje počele uvlačiti među njemačke navijače širom svijeta, Jens Lehmann je stigao kao spasitelj.

Tada su rođeni čuveni "đonovi".

Pomoću zgužvanog papira kojeg je čuvao u štucnama iza kostobrana, bivši Arsenalov golman je iznervirao Argentince i ostalo je historija.

Lehmann je svojevremeno rekao da je zabilješke bilo teško čitati jer su bile napisane olovkom i natopljene znojem, ali kao što se može vidjeti na snimci, iskusni golman je svaki put pogodio stranu u koju su protivnici pucali.

Odbranio je udarce Roberta Ayale i Estebana Cambiassa te pomogao Njemačkoj da prođe u još jedno polufinale.

Njemačka je tako proslavila još jedan uspjeh nakon penala zahvaljujući genijalnosti Lehmanna i njegovim zabilješkama, kao što je objašnjeno u nastavku.

  1. Riquelme lijevo visoko
  2. Crespo dugo trčanje/desno, kratko trčanje/lijevo
  3. Heinze lijevo nisko
  4. Ayala dugo čekaj, dugo trčanja desno
  5. Messi lijevo
  6. Aimar dugo čekanje lijevo
  7. Rodriguez lijevo

Zapravo, mjesecima kasnije, neko je platio nevjerovatnih 1,3 miliona dolara za bilješke nakon što je Lehmann odlučio na humanitarnoj aukciji prodati komadić papira.

"Tada nisam shvatao važnost zabilješki, ali nakon meča vidio sam ga na podu svlačionice pored mojih štucni i pomislio sam da ih trebam zadržati", rekao je njemačkoj televiziji u trenucima nakon što ih je prodao.