Nogomet
0

Prosinečkog ne brine pitanje licence

Totalsport
Robert Prosinečki
Robert Prosinečki
Novi trener Crvene zvezde Robert Prosinečki nije zabrinut zbog činjenice da formalno ne ispunjava uvjete za obnašanje te dužnosti jer nema odgovarajuću trenersku licencu.

Večernje novosti objavile su da će Udruženje trenera Nogometnog saveza Srbije (FSS) kontaktirati svoje kolege iz hrvatske kako bi provjerili licencu Prosinečkog.

"Nema tu nikakvih problema, u HNS-u ću uskoro riješiti svoj status", izjavio je Prosinečki.

Sportal.rs prenosi izjavu Vatroslava Mihačića, direktora trenerske škole HNS-a:

"Nakon igračke karijere, Prosinečki se nije školovao na našoj akademiji, već je odlučio završiti Višu trenersku školu pri Fakultetu za fizičku kulturu u Zagrebu. Sa tom diplomom on, po propisima UEFA, ne može raditi u inostranstvu, u ovom slučaju u Crvenoj zvezdi. Može samo biti pomoćnik u Hrvatskoj ili prvi trener ekipe iz niže lige. To što je on bio reprezentativac i igračka veličina ne znači ništa, jer su propisi UEFA vrlo jasni. Čak i ako upiše tečaj za dobijanje PRO licence, on neće imati privilegovan status, međutim, ne bih tu bio izričit, jer može da doći do dogovora u trouglu HNS-FSS-Prosinečki", izjavio je Mihačić.

U istom izvještaju stoji da će Prosinečki ipak vjerovatno dobiti potrebnu licencu PRO kategorije, što su nagovijestili predsjednik HNS-a Vlatko Marković i predsjednik Udruženja trenera FSS-a Ljupko Petrović, koji je Prosinečkom bio trener u Crvenoj zvezdi 1991. godine, kada je beogradski klub osvojio naslov prvaka Evrope.

"Rečeno mi je da Prosinečki ima potrebne papire i da će ih vrlo brzo donijeti u Beograd, kada će ih pokazati komisiji za licenciranje trenera. Špekulacije o tome da ne može voditi Crvenu zvezdu su zlonamjerne i netačne" kaže Ljupko Petrović.

Ukoliko, ipak, Prosinečki ne dobije potrebnu licencu, mogao bi čak i tada obnašati svoju dužnost, formalno kao pomoćni trener, dok bi se u protokolu kao glavni trener vodio Žarko Đurović, koji se vratio u Crvenu zvezdu, te će obnašati dužnost asistenta Prosinečkom.