Uoči prvog treninga
54

Prosinečki: U Turskoj ćemo koristiti 17 igrača, Šehiću mala prednost ispred Begovića

Piše: N. K.
Robert Prosinečki (Foto: H. M./Klix.ba)
Robert Prosinečki (Foto: H. M./Klix.ba)
Današnjim okupljanjem na Ilidži počinju pripreme nogometne reprezentacije BiH za predstojeću utakmicu Lige nacija koju selekcija BiH igra 15. oktobra protiv Sjeverne Irske.

Prije ovog susreta bh. tim će se 11. oktobra sastati s reprezentacijom Turske u prijateljskom meču, a selektor Robert Prosinečki je podsjetio da će na ovom susretu imati pravo na šest izmjena.

"Koristit ćemo 17 igrača, dok u Ligi nacija imamo pravo na standardne tri izmjene. Igrače koji su puno igrali i imaju neke manje povrede ćemo odmoriti za utakmicu protiv Sjeverne Irske. Uglavnom ćemo rotirati sve igrače koji su došli. Naravno, neki neće moći igrati jer nas ima više od 17", rekao je Prosinečki, koji je naknadno pozvao u tim Seada Kolašinca.

"Htjeli smo ga ostaviti da bude s ekipom nakon duge povrede kako bi došao do željene forme. Već jednu utakmicu je igrao u Evropskoj ligi pa smo ga sada pozvali umjesto Bičakića koji se u međuvremenu povrijedio", kazao je.

Bh. selektor je istakao kako neće mijenjati standardni sistem igre protiv Turske.

"Uigravat ćemo se u sistemu igre koji ćemo igrati protiv Sjeverne Irske. Želimo ih s takvim sistemom dočekati na Grbavici. Ipak, još ne znam startnih jedanaest, rano je još. Svaka utakmica je drugačija i ova naša će biti sigurno takva u odnosu na meč u Sjevernoj Irskoj. Oni prije nas igraju i s Austrijom u gostima pa će i rezultat s tog susreta biti važan. Analizirat ćemo probleme koje smo imali u Irskoj i probat odigrati kao protiv Austrije. Biti kompaktni, čvrsti i mislim da tako možemo igrati protiv svake ekipe na svijetu", kazao je Prosinečki, koji je ponovio da Izet Hajrović sada nije tu, ali da to ne znači da neće biti u budućnosti.

Početkom decembra bit će izvučene i grupe za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, ali za Prosinečkog je i Liga nacija bitno takmičenje.

"Liga nacija je interesantno takmičenje. Sve selekcije daju maksimum. Tu su bodovi, ulazak u A grupu, ispadanje iz B grupe... Ako budemo prvi imamo velike šanse da uđemo u A grupu. Vrlo zanimljivo takmičenje u svakom slučaju. Poraslo nam je samopouzdanje i uvijek je to tako. Ambijent je bolji u odnosu na onda kada nemaš rezultata", rekao je Prosinečki te se za kraj dotakao golmanske pozicije.

"U ovom trenutku je Šehić u prednosti jer je bio među najboljim pojedincima kroz svih sedam utakmica ove godine. Međutim, to ne znači da Begović nije u konkurenciji. Oboijica će imati svoju šansu, jer dobro brane. Ipak, Šehić je u maloj prednosti", kazao je.

Toni Šunjić (Foto: H. M./Klix.ba)
Toni Šunjić (Foto: H. M./Klix.ba)

Na kraju pressice medijima se obratio i defanzivac Toni Šunjić.

“Za reprezentaciju dajem svoj maksimum. Naši rezultati su pokazatelj da ostavljamo srce na terene. Napravili smo rezultat i to je najbitnije. Također, bitnija nam je utakmica Lige nacija, ali i protiv Turske treba igrati ozbiljno. Protiv Sjeverne Irske će sigurno biti drugačije nego u Belfastu", kazao je Šunjić.