Euro primarni cilj
28

Prosinečki: Spremat ćemo se za baraž, Italija će biti dobar test

D. B.
U zgradi Nogometnog saveza BiH danas je održana konferencija za medije na kojoj se novinarima obratio selektor nogometne reprezentacije BiH Robert Prosinečki.
Konferencija za medije je upriličena povodom predstojećih susreta kvalifikacija za Evropsko prvenstvo s reprezentacijama Italije i Lihtenštajna, a nakon što je pročitao spisak pozvanih bh. nogometaša, Prosinečki je odgovarao na pitanja predstavnika sedme sile.

"Očekujemo treći mjesec i baraž, spremat ćemo se za to. Ovim igračima ćemo dati priliku, a protiv Italije će nastupiti oni koje računamo za baraž. Protiv Lihtenštajna će svi dobiti priliku. Pritiska ima, Italijani će biti test i dat ćemo sve da odigramo dobru utakmicu. U Zenici igramo dobro. Najvažnije je da odigramo dobro ove dvije utakmice, bit će promjena protiv Lihtenštajna", izjavio je Prosinečki.

Zukanovića, Bajića i Lončara nema na spisku, a selektor je ponudio objašnjenje.

"Ne znači da ih neću više zvati. Zukanović ne igra u svom klubu, Bajić također ne igra u prvenstvu. Dolaskom Džeke smo odlučili da ih ovaj put ne zovemo. Krunić je na spisku, ali ne igra u Milanu pa se nadamo da će otići na posudbu. On je igrač koji nam može puno donijeti. Lončar je mlad igrač, igra dobro, ali smo se odlučili za druge igrače. Zvali smo i Bešića koji je bio jedan od najboljih u Ligi nacija. Nadam se da će proigrati u Sheffieldu, jer puno znači za našu ekipu. Todorović je igrao za Slobodu kad sam ga zvao, zvao sam ga i kad nije igrao za Salzburg, jer ima brzinu, ali na posudbi u Kielu ne igra, to je problem. O Miloševiću smo razmišljali uz Menala, Duljević je počeo igrati i oni bi mogli napraviti pomak za reprezentaciju", rekao je selektor.

Povratak Asmira Begovića nije isključen.

"Razmišljam o Begoviću, ponovo brani nakon Bournemoutha. Nastupa za Qarabag, bit će prostora za njega", kazao je Prosinečki.

Mjesta za igrače iz Premijer lige BiH zasad nema.

"Smatram da u ovom trenutku igrači iz Premijer lige BiH ne mogu igrati za reprezentaciju, jer oni koji igraju u drugim zemljama su bolji. Premijerligaši su igrali dok je tu bio Sarić i drugi. Igrali su i oni iz U21 tima koji su talentovani i koji dolaze. Oni imaju kvalitet za velike stvari", smatra popularni Robi.

Armin Hodžić je pokazao kvalitet te je donio širinu i nove opcije u napadu.

"Imamo širinu, Hodžić je bio odličan u prethodnim utakmicama. Najvažnije je da su svi zdravi i da igraju. Džeko je naš igrač koji je i najvažniji, a Hodžić je pokazao kvalitet i dokazao da može igrati. Alternativa ima, možda da igramo i s dva špica", dodao je Prosinečki.

Cilj u narednom periodu je jasan.

"U grupi nemamo šanse, razmišljamo o baražu. Prva utakmica će se igrati u BiH gdje možemo svakog dobit. Primaran cilj je odlazak na Euro", jasan je bio selektor Zmajeva.

Sead Kolašinac se lakše povrijedio igrajući za Arsenal, ali to nije problem.

"Kolašinac ima manjih problema, ali je potvrdio da će biti spreman", otkrio je Prosinečki.

Na kraju je govorio o "željama za baraž".

"Vidjeli smo alternative, želja imamo, Sjevernu Irsku, Vels, Slovačku... Vidjet ćemo. U Zenici možemo dobiti bilo koga", završio je Prosinečki.

Naša reprezentacija će 15. novembra ugostiti Italiju u Zenici, a potom će tri dana kasnije gostovati u Lihtenštajnu.