Selektor BiH
43

Prosinečki: Povreda Kolašinca jedini problem, Nastić će nam donijeti potrebnu konkurenciju

Piše: N. K.
Robert Prosinečki (Foto: N. G./Klix.ba)
Robert Prosinečki (Foto: N. G./Klix.ba)
Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki danas je u Sarajevu saopćio spisak igrača za prijateljske mečeve protiv Crne Gore i Južne Koreje.

"Pripreme za mečeve počinju 23. maja. Utakmice se igraju u nezgodno vrijeme jer svima završavaju prvenstva, a igrači su kroz cijelu godinu odigrali puno susreta. Međutim, to je FIFA-in termin i poslije toga ga nemamo jedan duži period. Tačnije, u devetom mjesecu počinje Liga nacija. Kolašinac ima povredu i neće biti s nama, a svi drugi su dobro i spremni", rekao je Prosinečki na početku svog obraćanja.

Selektor je rekao kako ga ne zanima da li igrač nastupa u Pemijer ligi BiH ili u inozemstvu.

"Samo oni koji su kvalitetni i mogu igrati za reprezentaciju. Svaka čast za U-21 reprezentaciju koja je napravila odličan rezultat i tu smo izabrali igrače koji su također na ovom spisku. Oni su budućnost BiH. Hoće li biti na sljedećem spisku, to će oni odlučivati svojim zalaganjem. Zakarić i Sarić su već bili i prošli put s nama, kao i Pirić. Novu dvojicu smo poveli, koji su kroz utakmice u ligi i kroz utakmice za U-21 reprezentaciju zaslužili. Imamo problem već duže vremena na desnom boku i zato je tu Todorović koji je igrao dobro za mladu reprezentaciju. Lončar je bio i u Americi, pokazao je protiv Meksika da se radi o jednom talentiranom igraču i zato je pozvan", istakao je.

Prosinečki je dodao da u BiH ima dosta talentovanih igrača i da oni to pokazuju.

"Nekoliko igrača je posljednjih mjeseci otišlo u velike klubove. Sigurno da ovdje ima kvaliteta. Treba gledati u budućnost, pogotovo na ove mlade igrače. Znam da je igračima teško poslije ovakve sezone putovati u Koreju, ali mislim da mi do sada niko nije rekao da ne može ili neće ići. Od 23. maja ću znati nešto više. U biti, s ovog spiska svi će sigurno, ako ne bude nekih povreda, biti u Koreji", rekao je selektor.

Prosinečki je prokomentarisao i novog reprezentativca Bojana Nastića.

"Poznajem njegove kvalitete, jer sam dosta gledao belgijsku ligu zbog Cimirota i nisam imao ni u planu da bi mogao biti naš reprezentativac. Dobili smo puno saznanja o tome da se radi o kvalitetnom igraču. Najbitnije je imati konkurenciju, što je veoma važno za reprezentaciju", kazao je.

Selektor naše reprezentacije dotakao se i Sanjina Prcića i Radeta Krunića.

"Trenutno smo se odlučili za ove igrače, ali ćemo u budućnosti gledati i Prcića i Krunića. Ima još igrača koji bi htjeli igrati za reprezentaciju, ali to ćemo sve vidjeti i pratiti do Lige nacija", kazao je Prosinečki za kraj.