Selektor BiH
27

Prosinečki o SP: Argentina nije favorit, Hrvatska može jako daleko ako bude prva u grupi

Piše: N. Kustura
Robert Prosinečki (Foto: D. S./Klix.ba)
Robert Prosinečki (Foto: D. S./Klix.ba)
Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji počinje u četvrtak utakmicom između Rusije i Saudijske Arabije, a među ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svijetu atmosfera je već uzavrela.

Predviđaju se pobjednici, autsajderi, prognoziraju najbolji strijelci, ali i prate sva dešavanja oko Mundijala kao što je današnja šokantna smjena na selektorskoj poziciji reprezentacije Španije.

O favoritima, nastupima komšija i spomenutoj situaciji u kojoj je Fernando Hierro naslijedio Julena Lopeteguija na klupi Furije razgovarali smo sa selektorom reprezentacije Bosne i Hercegovine - Robertom Prosinečkim.

"Nezgodno je kada se dva, tri dana prije utakmice dogodi odlazak selektora koji je vodio ekipu kroz cijele kvalifikacije i plasirao se na Svjetsko prvenstvo te igrao dobro. Španija je vjerovatno imala velike ambicije na Mundijalu pa je sigurno da ovo na njih može uticati jako puno", rekao je Prosinečki za portal Klix.ba.

Brazil je favorit prvenstva

Bh. selektor je izdvojio nekoliko reprezentacije koje su za njega favoriti za osvajanje Svjetskog prvenstva.

"Svjetski prvak će biti između tri ili četiri reprezentacije. Prvi favorit mi je Brazil, Nijemci su uvijek tu, zatim slijede Francuzi i Španci. Iako mnogi spominju Argentinu među favoritima, po mom mišljenju oni to nisu", kategoričan je.

Prosinečki ističe da u Hrvatskoj imaju velika očekivanja od nastupa Vatrenih.

Hrvatski igrači su sazreli

"U reprezentaciji Hrvatske su igrači koji igraju u najboljim klubovima na svijetu. Sazreli su kao igrači i u Hrvatskoj se puno očekuje od njih. Mislim da će proći grupnu fazu, a poslije toga u nokaut fazi je sve moguće. Zavisi i od toga koji će završiti u grupnoj fazi. Ukoliko Hrvatska bude prva u grupi, onda mogu jako daleko dogurati", rekao je Prosinečki, koji se dotakao navoda da će selektor Zlatko Dalić u prvoj utakmici protiv Nigerije igrati s četvoricom napadača.

"Sve su to nagađanja, a ima još vremena do utakmice. Mi selektori, treneri ili kako god hoćete, vidimo i neke druge stvari na treninzima. Ima još puno vremena, a ako bude tako kako se piše, onda ćemo vidjeti jednu jako ofanzivnu Hrvatsku", istakao je.

Prosinečki se za kraj razgovora dotakao i selekcije Srbije.

"Po mom mišljenju, nažalost, imaju puno težu grupu od Hrvatske. Tu je Brazil favorit, ne samo grupe, već i samog prvenstva. Zatim su tu Švicarci koji su godinama u samom vrhu svjetskog i evropskog nogometa i koji imaju jednu odličnu reprezentaciju. Potom imamo Kostariku koja je uvijek nezgodna. Pred Srbijom je težak posao, ali šanse uvijek postoje", kazao je Prosinečki, koji nam je otkrio kako nije planirao putovati u Rusiju na Svjetsko prvenstvo.