Vjeruje u Zmajeve
58

Prosinečki: Ne trebamo se bojati nijedne reprezentacije, a kamoli Finske

Piše: D. B.
Robert Prosinečki (Foto: I. Š./Klix.ba)
Robert Prosinečki (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nogometna reprezentacija BiH danas počinje pripreme za nastavak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i gostujuće utakmice protiv Finske i Italije, a tim povodom se novinarima obratio selektor Robert Prosinečki.

Selektor je bio oprezan u izjavama kada je govorio u Finskoj, ali optimizam nije krio.

"U nogometu nema garancija, kad misliš da je 100 posto riješeno, bude problema, ali optimist sam. Prva utakmica je ključna, fokusirani smo na nju i pričat ćemo o njoj. Nećemo se štedjeti za Italiju. Finska nam je najvažnija za plasman na Euro, vjerujem da smo bolja ekipa od njih. Mi imamo ekipu koja se ne smije plašiti nijedne reprezentacije, a kamoli Finske. Ima stvari koje su se promijenile u našem timu i koje će se promijeniti. Zadovoljan sam, igrači su na maksimumu. Italija je šlag na tortu u Torinu, s tri boda protiv Finske bi bilo puno laške otići u Italiju. Nisu otišli na veliko takmičenje, imaju pritisak te moraju razmišljati o tome. Čeka nas zanimljiva utakmica", izjavio je Prosinečki.

Potom se prisjetio utakmice s Grčkom.

"Ne sjećam se da je BiH odigrala prvo poluvrijeme kao protiv Grčke. Bit će promjena u igračkom kadru i Probat ćemo ispraviti nedostatke koje smo pokazali u toj utakmici. Bilo je odličnih stvari, a u drugom poluvremenu smo zbog raznih stvari, ne samo zbog Pjanića, pali. Uplašili smo se. Moramo se poboljšati, imamo kvalitet i sedam dana do utakmice. Imat ćemo vremena za analize odigranih utakmica, kao i analize Finske i Italije", rekao je selektor.

Kapiten Edin Džeko će se saigračima pridružiti u subotu, a Miralem Pjanić dolazi nakon njega.

"Džeko je dobio slobodan dan jer ima nešto završiti, dolazi sutra u 13:00. Ima nešto završiti. Pjanić će doći 3. juna i bit će s nama", otkrio je Prosinečki.

Istakao je važnost prve utakmice jer smatra da će odrediti tok kvalifikacija.

"Najvažnija nam je utakmica protiv Finske, odredit će tok kvalifikacija iako ima još puno mečeva. S tom pobjedom možemo razmišljati o ozbiljnijim stvarima. Kompaktna je to ekipa, imaju dobre igrače koji igraju u Engleskoj i Njemačkoj, dobro stoje na terenu i prave pritisak. Moramo dati 100 posto, ali ne brinem, dat ćemo im prvi gol", poručio je šef stručnog štaba naše reprezentacije.

Na Pjanića zbog suspenzije neće moći računati za susret s Fincima, ali selektor ima alternativu.

"Pjanić je bitna karika, jedna od najbitnijih. Otkad je počeo igrati na drugoj poziciji, igra bolje u reprezentaciji. Imamo igrače na tom dijelu koji će ga zamijeniti. Sarić nam je dao ritam, dobro igra u klubu. Vidjet ćemo u kakvom stanju će igrači doći, imao je i Gojak problema. Imamo zamjenu, oni će to dobro uraditi, vjerujem u to", jasan je za kraj bio Prosinečki.

Ekipa se polako okuplja na Ilidži te će u 18:00 sati odraditi trening u Butmiru i tako zvanično započeti pripreme.