Noć nakon neuspjeha
43

Prosinečki: Nakon Finske smo počeli pričati bajke, Grci su bili brži i bolji

D. B.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Delegacija Nogometnog saveza BiH i nekoliko reprezentativaca vratili su se iz Atine u Sarajevo nakon sinoćnjeg poraza od Grčke u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Nakon dolaska se novinarima obratio Robert Prosinečki.

Porazom od Grčke u Atini Zmajevi su izgubili šanse da se kroz regularne kvalifikacije plasiraju na EP, ali i dalje imaju šansu da ostvare taj cilj kroz baraž Lige nacija. Trenutno su mogući protivnici Vels, Slovačka ili Sjeverna Irska.

"Zabrinjavajuće je ovo, ne možemo ponoviti dobru utakmicu nakon tri dana. Grčka je bila puno bolja, nismo mogli parirati. Koliko god analizirali, teško je reći zašto smo jednu utakmicu izgledali dobro, a drugu katastrofa. Evidentno je da ne možemo odigrati dvije dobre utakmice u tri dana. Nije nas bilo nigdje, Grci su bili i brži i bolji, dobro smo i prošli", izjavio je Prosinečki.

Novinari su ga pitali o njegovoj sudbini u reprezentaciji BiH.

"Napravit ćemo analizu i vidjet ćemo šta će biti na kraju. BiH ima kvalitet, ali do kada i kako... Nakon odlične utakmice protiv Finske počeli smo pričati bajke, na kraju smo bez Džeke i drugih važnih igrača našli alternative, ali nismo mogli s Grcima. Uglavnom ne možemo parirati u dvije utakmice u tri dana", rekao je naš selektor.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Izmjene nisu ništa promjenile na terenu.

"U drugom poluvremenu su ušta tri igrača i nisu donijeli ništa. Pokušali smo promijeniti ritam, ali nismo dobili to što smo tražili. Teško je reći da li bi bilo drugačije da je utakmicu počeo neko drugi", kazao je Prosinečki.

Da li će biti novih imena na spisku u preostale dvije utakmice kvalifikacija, nije poznato.

"Teško je reći ima li novih igrača za A reprezentaciju. BiH je izborila plasman u baraž, a u 11. mjesecu imamo dvije utakmice, jednu s velikom Italijom", dodao je popularni Robi.

Lošu igru nije mogao objasniti.

"Igrači su htjeli, ali nisu mogli. Grci su bili bolji i brži od nas, utakmica je pokazala da su bolji i nema veze s podrškom igrača. Ne znam razloge, griješili smo puno i prepuštali im lopte neobjašnjivo. Treba ići dalje", govorio je razočarani Prosinečki.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Komentarisao je izjavu Miralema Pjanića koji je kazao da je BiH "osrednja reprezentacija".

"Kad se izgubi, pod emocijama se puno govori. Imali smo dosta peha, možda smo se malo uljuljali nakon Finske. Falili su nam i povrijeđeni igrači Šunjić i Višća. To nije opravdanje, ali moramo razmišljati o smjeni generacija. Igrači nisu zaboravili igrati, ali je teško odigrati dvije utakmice u tri dana", završio je Prosinečki.

Podsjetimo, žrijeb parova polufinala baraža bit će obavljen 22. novembra, a utakmice će se igrati 26. marta. Finale je na rasporedu pet dana kasnije.