Vrijedno ostvarenje
78

Promovisana knjiga "100 godina Slobode": Djelo o bogatoj historiji kluba iz Tuzle

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Promocija knjige "100 godina Slobode" autora Almira Šećkanovića i Harisa Šahovića upriličena je večeras u Tuzli. Riječ je o djelu koje kroz tri poglavlja donosi priču o bogatom historijatu Fudbalskog kluba Sloboda, ali i velikanima koji su obilježili njegovo dosadašnje postojanje.

U korice ovog djela stala je izuzetno bogata historija kluba s Tušnja koji obilježava 100 godina svoga postojanja. Nalaze se tu još i priče o velikanima kao što su Mitar Trifunović Učo, Bela Palfi, Momo Radović, Aleksandar Ivoš, Rizah Mešković, Mustafa Hukić...

Jedan od autora Almir Šećkanović kaže da je ova knjiga posvećena svim navijačima Fudbalskog kluba Sloboda, ali i sportskoj javnosti BiH.

"Ona u tri poglavlja govori o historiji Fudbalskog kluba Sloboda. Prvo poglavlje je presjek od 1919. do 2019. godine, drugo je posvećeno pričama o 50 ljudi koji su u tim epohama obilježili historiju Slobode u sedamdesetim i osamdesetim godinama, ali i dvijehiljaditim s novijom generacijom", rekao je Šećkanović.

U trećem poglavlju knjige sportisti ponikli u drugim regionalnim klubovima i sportski novinari iz BiH i regije govore o duelima sa Slobodom i samom značaju tog kluba.

"Cilj ove knjige je da ona uđe u što više porodičnih domova u BiH te da postane obavezna literatura kada se govori o ovom klubu", naglasio je Šećkanović.

Fahrudin Avdičević, nekadašnji fudbaler zapisan je u historiji ovog kluba kao igrač koji je odigrao najveći broj utakmica u dresu "crveno-crnih".

Prema mišljenju javnosti ovo je najbolji igrač Slobode svih vremena, a na večerašnjoj promociji se zahvalio autorima knjige za koju kaže da predstavlja veliki doprinos u vraćanju imidža klubu s Tušnja.

"To je nešto nemjerljivo i treba da bude putokaz i za sve ostale koji trebaju vratiti Slobodu na ono mjesto koje joj pripada. Ne treba zaboraviti da je Tuzla prema statističkim podacima bila druga u bivšoj Jugoslaviji po broju prvoligaških klubova u odnosu na broj stanovnika", kazao nam je Avdičević, naglasivši da je krajnje vrijeme da Tuzla dobije i muzej sporta.

Među brojnim prisutnima večeras se našao i Rade Jovičić, nekadašnji bek Slobode. Srce mu je puno zbog činjenice da klub u kojem je ponikao obilježava 100 godina postojanja, potcrtavši da je drastična razlika između Slobode nekada i danas.

"Nas su učili da moramo biti u službi kluba te da se ne smijemo izdizati iznad njega. Fudbal smo igrali zdušno, bez ikakvih peripetija. Vladalo je drugarstvo i zajednoštvo, posebno jer je veliki broj nas ponikao u omladinskom pogonu Slobode", kaže nam Jovičić.

Publikovanje djela "100 godina Slobode" podržali su Udruženje građana "Prijatelji FK Sloboda" i Nogometni savez Bosne i Hercegovine.