Nogomet
30

Promjena klupskih obilježja: Juventus promijenio grb i šokirao navijače

Piše: Edin Isanović
Juventus, najtrofejniji italijanski klub, redizajnirao je klupski grb. Iznenadna promjena glavnog obilježja Bianconera došla je neočekivano, a dosadašnji grb naslijedit će retro sa velikom slovom J.

Juve je do sada na službenom grbu imao krunu koja predstavlja kraljevsku simboliku. Kroz historiju je područje grada Torina bilo prijestolnica regije Pijemonta. Poslije je to bilo središte savayskog vojvodstva.

Osim toga, "Stara dama" je na starom grbu imala tri zvijezde. Prvu su nadogradili 1958. godine kada su osvojili svoj deseti scudetto. Druga je dodana 1981. u čast 20. naslovu italijanskog prvaka, dok su treću dodali prije nekoliko godina kada su osvojili jubilarni 30. naslov prvaka. Trenutno imaju 32. titule Italije.

Također, na bivšem grbu ovog slavnog kluba bio je instaliran i bik. Jedni vjeruju da to ima veze s regionalnom proizvodnjom bronzanih kipova bikova nekada davno. Neki historičari vjeruju da naziv Torino, što doslovice znači "mali bik", proizilazi iz starorimskog naselja znanog kao Augusta Taurinorum. Taurini su bili keltsko pleme koje se smatralo pomalo tvrdoglavim, u smislu "tvrdoglav kao bik".

Juventus, koji je osnovan u novembru 1897., počeo je igrati u ružičastim majicama sa crnom kragnom. Ipak, od 1903.godine igraju u crno bijelim dresovima. Tada je John Savage, engleski internacionalac, za svoju tadašnju ekipu ugovorio isporuku iz kolijevke nogometa. Njegov prijatelj je živio u Notthingamu, i zbog toga što je bio pristalica Notts Countya u Italiju je isporučio crno-bijele dresove kakve je tradicionalno oblačio pomenuti tim. Od tada Juventus nosi iste boje s tim da su one kluba iz Torina nešto izraženije.

Ipak, ovaj grb otišao je u historiju, a novi je pomalo šokirao navijače.