Put nije olakšan
17

Promijenjen sistem kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo: Više šansi uz mnogo komplikacija

N. K.
Zmajevima put neće biti olakšan (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zmajevima put neće biti olakšan (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Svjetsko prvenstvo 2026. godine igrat će se u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i Kanadi, a poznato je i kako će izgledati kvalifikacije za takmičenje na kojem će učestvovati 48 reprezentacija.
Čak 16 selekcija iz Evrope plasirat će se na Mundijal kroz kvalifikacije u kojima će igrati i Bosna i Hercegovina, ali daleko od toga da je put olakšan.

Kvalifikacije će biti podijeljene u dva dijela, a sve kreće grupnom fazom u kojoj će biti napravljeno čak 12 grupa, sa po četiri ili pet reprezentacija.

Pobjednici grupa izborit će direktan plasman na prvenstvo, a utakmice u grupama igrat će se u razmaku od marta do novembra 2025. godine.

Priliku za plasman na najveću svjetsku smotru imat će i sve drugoplasirane ekipe iz grupa, a uz njih, i četiri pobjednika grupa Lige nacija iz sezone 2024/25, koji nisu izborili direktan plasman.

Ukupno 16 selekcija igrat će po sistemu mini-turnira, raspoređeno u četiri kostura, po sistemu jedne utakmice u polufinalu i jedne u finalu, a prethodno će žrijebom biti određeni parovi.

Četiri najbolje selekcije izborit će plasman na Mundijal na kojem će također biti žrijebano 12 grupa po četiri selekcije.