Vrhunski tim
27

Profil Senegala: Nedostaju tri važna igrača, do Mundijala stigli bez poraza

Piše: O. T.
Senegal bez poraza izborio plasman na Svjetsko prvenstvo. (Foto: AFP)
Senegal bez poraza izborio plasman na Svjetsko prvenstvo. (Foto: AFP)
Naredni protivnik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine je Senegal protiv kojeg sutra od 20 sati igramo prijateljski meč u Le Havreu (Francuska). Senegal je na papiru mnogo jači od Zmajeva i posjeduje nekoliko izvrsnih nogometaša, a sutra će biti znatno oslabljen neigranjem Idrisse Gueyea, Keite Baldea i Cheikhoua Kouyatéa.

Reprezentacija Senegala će narednog ljeta u Rusiji drugi put u svojoj historiji nastupiti na Svjetskom prvenstvu nakon što je 2002. godine na Mundijalu u Japanu i Južnoj Koreji stigla do četvrtfinala gdje je poražena od Turske.

FIFA-in presedan u korist Senegala

Do plasmana u Rusiju reprezentacija Senegala, koja na FIFA-inoj rang-listi zauzima 27. mjesto, stigla je bez ijednog poraza u osam kvalifikacionih mečeva, a u posljednjoj rundi kvalifikacija zauzela je prvo mjesto u grupi D ispred Burkine Faso, Cape Verdea i Južne Afrike.

Za Senegalce se veže jedan historijski trenutak zabilježen u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji. Naime, Senegal je 12. novembra 2016. godine u 2. kolu grupe D poražen u gostima od Južne Afrike rezultatom 2:1, ali je zbog neopravdano dosuđenog penala koji je dosudio sudija Joseph Lamptey iz Gane FIFA odlučila da se meč ponovi. Ta odluka donesena je skoro godinu dana kasnije, 6. septembra 2017. godine, a Senegal je 10. novembra 2017. godine u toj ponovljenoj utakmici slavio rezultatom 2:0. Vrijedi dodati i da je sudija Lamptey doživotno izbačen iz nogometa.

Na posljednjem Afričkom kupu nacija odigranom prošle godine Senegalci su zaustavljeni od Kameruna u četvrtfinalu, a presudili su jedanaesterci.

Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji ova reprezentacija će igrati u grupi H zajedno s Poljskom, Japanom i Kolumbijom tako da ima sasvim realne šanse da i na svom drugom nastupu na Mundijalu prođe grupnu fazu.

Nedostaju Gueye, Kouyate i Balde

Igrački kadar Senegala je vjerovatno najbolji u historiji reprezentacije, posebno kada su tu Gueye (veznjak Evertona), Kouyate (veznjak West Hama) i Keita Balde (ofanzivac Monaca) koji neće igrati protiv BiH.

Ukupna vrijednost ove reprezentacije kada su na okupu svi igrači koje u svom kadru želi vidjeti selektor Aliou Cisse premašuje cifru od 250 miliona eura, prema Transfermartku, dok je vrijednost reprezentacije BiH oko 150 miliona eura.

Među najbolje igrače Senegala, pored pobrojanih, spadaju štoper Napolija Kalidou Koulibaly (vrijednost 50 miliona eura), veznjak Stoke Cityja Badou Ndiaye (vrijednost 15 miliona eura), ofanzivac Liverpoola Sadio Mane (vrijednost 60 miliona eura) i ofanzivac Torina M'Baye Niang (vrijednost 13 miliona eura).

Poređenja radi, od igrača koje će selektor Robert Prosinečki sutra imati na raspolaganju, najskuplji igrač Zmajeva je Miralem Pjanić (65 miliona eura), a zatim slijede Edin Džeko (22 miliona eura), Sead Kolašinac (18 miliona eura) i Edin Višća (osam miliona eura).

Širina kadra s kojom raspolaže Cisse je zaista velika, mnogo veća od one koju posjeduje selektor Prosinečki i s tog aspekta Senegal djeluje mnogo jače od Zmajeva.

Senegal je prije tri dana remizirao protiv slabašnog Uzbekistana u prijateljskoj utakmici kada je bilo 1:1, ali tad je Cisse odmarao najbolje igrače, tako da u meču ni minute nisu odigrali Koulibaly, Mane i Niang, dok su odlični igrači poput Diafre Sakhoa i Ismaila Sarra (ofanzivci Rennesa) ušli s klupe.

Podsjetimo, Zmajevi su prije tri dana u gostima slavili protiv Bugarske rezultatom 1:0.

Igrači Senegala sa spiska objavljenog početkom marta:

Golmani: Abdoulaye Diallo (Rennes), Alfred Gomis (SPAL), Khadim Ndiaye (Horoya), Pape Seydou Ndiaye (Diaraf Dakar)

Odbrana: Fallou Diagne (Metz), Papy Djilobodji (Dijon), Lamine Gassama (Alanyaspor), Kalidou Koulibaly (Napoli), Youssouf Sabaly (Bordeaux), Pape Souare (Crystal Palace), Armand Traore (Cardiff City), Moussa Wague (Eupen)

Vezni red: Assane Diousse (St Etienne), Alfred Ndiaye (Wolverhampton Wanderers), Pape Alioune Ndiaye (Stoke City), Cheikh Ndoye (Birmingham City), Henri Saivet (Sivasspor), Salif Sane (Hannover 98)

Napad: Mame Biram Diouf (Stoke City), Moussa Konate (Amiens), Sadio Mane (Liverpool), Santy Ngom (Nantes), Mbaye Niang (Torino), Oumar Niasse (Everton), Diafra Sakho (Rennes), Ismaila Sarr (Rennes), Moussa Sow (Bursaspor).

Sa spiska su zbog povreda do meča protiv BiH otpali Keita Balde (Monaco), Idrissa Gueye (Everton), Cheikh Kouyate (West Ham United).