Protivnik Zmajeva
44

Profil Bugarske: Skroman tim koji se nalazi ispred Zmajeva na FIFA-inoj rang-listi

Piše: O. T.
Foto: AFP
Foto: AFP
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine će sutra od 18 sati igrati prijateljski meč protiv reprezentacije Bugarske. Naš protivnik već dugo ne pravi zapažene uspjehe i njegov roster ne posjeduje velika imena. Jedna od najvećih zvijezda tima je Georgi Milanov, veznjak CSKA Moskve, koji svoju šansu u ruskom velikanu dobija nakon ulaska s klupe. Ipak, i kao takvi, Bugari su ispred BiH na FIFA-inoj rang-listi.

Bugari su svoje posljednje veliko takmičenje igrali 2004. godine kada su nastupili na Evropskom prvenstvu u Portugalu gdje su zauzeli posljednje, četvrto mjesto u grupi C iza Švedske, Danske i Italije.

Nakon kvalifikacija za Euro 2008. ne znaju za neizvjesnost, jer šanse za plasman izgube vrlo rano

Od tada su najbliži plasmanu na veliko takmičenje bili u kvalifikicijama za Evropsko prvenstvo 2008. godine kada su ih od direktnog plasmana dijelila dva boda. Ispred njih je bila Holandija s bodom više, ali i boljim međusobnim omjerom, te Rumunija sa četiri boda više. U tim kvalifikacijama koban za Bugare bio je gostujući remi protiv Albanije (1:1) zabilježen tri kola prije kraja kvalifikacija.

Svi ostali kvalifikacioni ciklusi završavali su neuspješno za Bugare koji su poprilično rano ostajali bez teoretskih šansi da izbore makar baraž.

Tako je bilo i u minulim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje će se ovog ljeta održati u Rusiji. Bugari su u nezgodnoj grupi s 13 bodova bili četvrti u grupi A iza Francuske (23), Švedske (19) i Holandije (19) te ispred Luksemburga (6) i Bjelorusije (5).

Pobjede protiv Švedske i Holandije kao opomena

Ipak, uspjeli su osvariti nekoliko odličnih rezultata te su na četvrtom mjestu okončali ponajviše zbog kikseva protiv Bjelorusije (poraz u gostima 2:1) i Luksemburga (remi u gostima 1:1), jer su kod kuće savladali i Holandiju (2:0) i Švedsku (3:2). Preostale dvije od ukupno četiri pobjede, jasno, upisali su kući protiv Luksemburga (4:3) i Bjelorusije (1:0).

Upravo pobjede protiv Švedske i Holandije pokazuju koliko Bugari znaju biti opasni bez obzira na neuspješne cikluse i rezultate koji su ovu reprezentaciju srozali na nivo koji je miljama daleko ispod onog nivoa kada su 1994. godine bili četvrti na Svjetskom prvenstvu u Sjedinjenim Američkim Državama.

No, tada je Bugarska imala Hristu Stoičkova, Krasimira Balakova i Emila Kostadinova, kao što je, primjerice, u prošlom desetljeću bila nošena na krilima Dimitra Berbatova te Martina i Stilijana Petrova.

Loše igraju kvalifikacije, ali su ispred nas na FIFA-inom renkingu

Ne smiju nas, međutim, zavarati podaci o plasmanima Bugarske u kvalifikacijskim ciklusima, jer FIFA-in renking kaže da su oni 40. reprezentacija svijeta, dok je BiH na 41. mjestu. Koliko god to čudno izgledalo.

Selektor Bugarske Petar Hubčev na spisak za prijateljske mečeve protiv BiH i Kazahstana (26. mart) pozvao je 23 igrača, ali sa spiska je zbog povrede otpala važna karika tima 29-godišnji Andrej Galabinov, standardni član prve postave Genoe, ekipe koja zauzima 13. mjesto na tabeli Serije A.

Galabinov do ljeta prošle godine dugo nije pozivan u reprezentaciju, a onda je od ljeta nastupio u pet od ukupno šest mečeva Bugarske čime je stigao do brojke od 11 nastupa za reprezentaciju. Razlog tome je njegov ljetni transfer iz italijanske Novare (Seria B) u Genou za koju je upisao 18 nastupa (11 od prve minute) u Seriji A ove sezone, pri čemu je postigao tri gola i vjerovatno bi bio starter protiv BiH.

Jedna od glavnih zvijezda Milanov sjedi na klupi u klubu, izostanak važnog Galabinova

Pošto neće biti Galabinova mjesto u napadu će skoro sigurno uzeti Spas Delev, 28-godišnji napadač Pogon Szczecina, tima koji zauzima 13. mjesto u poljskoj Ekstraklasi. Delev je u 24 nastupa za klub postigao četiri gola u ovoj sezoni i uglavnom je bio prvi napadač Bugarske u posljednjim mečevima.

Generalno, od 22 igrača na spisku selektora Hubčeva, njih 11 dolazi iz bugarskog prvenstva, od čega samo jedan igrač, a to je Cvetimir Panov, dolazi iz aktuelnog prvaka države Ludogoreca. Interesantno, Panov još uvijek nije ni debitovao za reprezentaciju iako ima 28 godina.

Među igračima na spisku po cijeni i reputaciji kluba za koji nastupa posebno se ističe 26-godišnji Georgi Milanov, veznjak CSKA Moskve, čija se vrijednost na Transfermarktu procjenjuje na 2,5 miliona eura, ali on je za CSKA Moskvu u svim takmičenjima ove sezone sakupio 20 nastupa u kojima je zabilježio tek oko 640 minuta, što u posjeku po meču iznosi iznosi samo 32 minute.

S obzirom na cijenu, reputaciju kluba i dosadašnji učinak u reprezentaciji, prvo ime Bugara je Ivelin Popov. Vrijednost ovog 30-godišnjeg veznjaka ruskog Rubina procjenjuje se na 3,5 miliona eura. Za reprezentaciju je postigao 13 pogodaka u 72 nastupa. On je najbolji strijelac i igrač s najviše nastupa za Bugarsku među pozvanim igračima, a ujedno je i kapiten reprezentacije. Popov je prvi dio sezone proveo u Spartaku iz Moskve za koji je sakupio 21 nastup, od čega pet u grupnoj fazi Lige prvaka. Od februara nastupa za Rubin kao posuđeni igrač čija posudba ističe krajem juna.

Spisak Bugara za meč protiv BiH

Golmani: Plamen Ilijev (Astra, Rumunija) i Božidar Mitrev (Levski Sofija, Bugarska)

Odbrana: Vasil Božikov (Slovan Bratislava, Slovačka), Strahil Popov (Kasimpaša, Turska), Petar Zanev (Amkar Perm, Rusija), Kamen Hadžijev (Beroe Stara Zagora, Bugarska), Božidar Čorbandžijski (CSKA Sofija, Bugarska), Nikolaj Bodurov (CSKA Sofija, Bugarska) i Cvetomir Panov (Ludogorec, Bugarska)

Vezni red: Simeon Slavčev (Lechia Gdanjsk, Poljska), Georgi Kostadinov (Maccabi Haifa, Izrael), Ivajlo Čočev (Palermo, Italija), Stanoslav Manolev (CSKA Sofija, Bugarska), Martin Rajnov (Beroe Stara Zagora, Bugarska), Mihail Aleksandrov (Arsenal Tula, Rusija), Todor Nedelev (Botev Plovdiv, Bugarska), Kiril Despodov (CSKA Sofija, Bugarska), Ivan Minčev (Slavija Sofija, Bugarska) i Georgi Milanov (CSKA Moskva, Rusija)

Napad: Ivelin Popov (Rubin Kazan, Rusija), Spas Delev (Pogon Szczecin, Poljska) i Radoslav Kirilov (Pirin, Bugarska)

BiH će nakon Bugarske odmjeriti snage protiv Senegala, a taj meč se igra od 20 sati u utorak (27. mart) u Le Havreu (Francuska).