Matematička formula
269

Pripremite novčanike: Da popunite album za Svjetsko prvenstvo trebate izdvojiti 1.450 KM

H. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Ako planirate da se upustite u avanturu skupljanja 670 sličica koje čine Panini album za Svjetsko prvenstvo u Kataru, trebali biste pripremiti svoj novčanik, jer je matematička formula već predvidjela koliko će vas to koštati.

Ova tradicija, koja je počela na Svjetskom prvenstvu u Meksiku 1970. godine, zavladala je među milionima ljubitelja nogometa, a posebno pred ovaj turnir. Sa nedavnim izdavanjem albuma i paketića nema vremena za gubljenje, jer u igri je 670 sličica koje trebate skupiti.

Iako postoji mnogo strasti i ljubavi prema nogometu, za kompletiranja Panini albuma za predstojeće Svjetsko prvenstvo, postoji i budžet koji treba uzeti u obzir.

U tu svrhu osmišljena je matematička formula koja predviđa koliko sličica trebate kupiti da biste kompletirali Panini album Svjetskog prvenstva, računajući da ćete za svaki paketić koji kupite neizbježno dobiti duple sličice.

Autor ove formule je matematičar koji radi na Univerzitetu Cardiff, a koji je 2018. godine objavio da morate kupiti otprilike 4.832 sličica da biste imali šansu da dobijete svih 670 sličica koje čine album "Russia 2018".

Za SP u Kataru ukupan broj sličica potrebnih za popunjavanje Panini albuma nije se promijenio, tako da formula britanskog matematičara još uvijek vrijedi u smislu broja sličica za kupovinu.

Dakle, uzimajući u obzir da svaki paketić ima pet sličica, računica pokazuje da vam je potrebno 967 paketića da se dobije 4.832 sličica za koje formula predviđa da su potrebne za popunjavanje Panini albuma.

Cijena po paketiću u BiH je 1,5 KM, što u konačnici znači da za troškove popunjavanja albuma trebate izdvojiti 1.450 KM.

Svjetsko prvenstvo u Kataru počinje 20. novembra, a trajat će do 18. decembra 2022. godine.