Nogomet
1.5k

FOTO+VIDEO / Prije 58 godina rođen je najbolji igrač BiH svih vremena Safet Sušić Pape

Piše: Edin Isanović
Fotografije iz knjige Velemajstor s Koševa, autor Milan Ždrale
Na današnji dan prije tačno 58 godina rođen je aktuelni selektor nogometne reprezentacije BiH i najbolji igrač naše zemlje svih vremena - Safet Sušić.

Tog dana u porodici Rame Sušića u Zavidovićima rodio se drugi sin. Dobio je ime Safet. Od malih nogu pokazao je strast za nogometom, pa je sa bratom Seadom dane provodio u druženju sa loptom.

Zanimljivo je bilo gledati kada je igrala ulica protiv ulice. To je bila posebna draž! Već tada Safet je iskazivao veliki talent.

Karijeru je počeo graditi u Krivaji iz Zavidovića, a kasnije je preselio na Koševo. U dresu FK Sarajevo postao je najbolji igrač tadašnje lige, a i reprezentativac Jugoslavije.

U bordo dresu odigrao je mnogo utakmica i pokazao je neospornu klasu. Vrhunska kontrola lopte i precizan udarac bili su glavni aduti jednog od najboljih igrača Evrope u to vrijeme. Imponirao je motorikom, brzinom, te gotovo nevjerovatnom tehnikom. Sjajno je igrao sa obje noge i jednim potezom mogao je riješiti utakmicu.

Iako su ga u svojim redovima željeli vidjeti brojni evropski klubovi karijeru je nastavio u PSG-u gdje se zadržao devet godina. I u "Gradu svjetlosti" Sušić je zadivio nogometne "šmekere".

Titulu najboljeg stranog igrača u Francuskoj ponio je 1983. Iste godine sa Parižanima osvaja kup. Tri godine poslije sa PSG-om dotakao je vrh i u prvenstvu. Kasnije je proglašen najboljim igračem "Svetaca" svih vremena.

Safet Sušić je u 51 utakmici (u dresu bivše Jugoslavije) poentirao 21 put. To se desilo u periodu između 1977. i 1990. godine. Za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine i za najboljeg fudbalera Jugoslavije proglašen je 1979. godine. Dvije godine poslije dobio je i Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva.

Nakon igračke, Pape je počeo graditi trenersku karijeru. Sa klupe je vodio francuski Cannes, turski Istanbulspor, Konyaspor, Ankaragücü, Rizespor i klubove u Saudijskoj Arabiji.

Aktuelni je selektor bh. nogometne reprezentacije. Pod njegovom dirigentskom palicom naša nacionalna vrsta krenula je jednom novom stazom. Zmajevi su na dobrom putu da se plasiraju na Mundijal koji će se 2014. godine održati u Brazilu.

Popularni Pape bio je i ostao šampion otvorene scene…