Dom Željezničara
484

Prije 29 godina je miniran i zapaljen stadion Grbavica

E. B.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Na današnji dan prije 29 godina agresor je zapalio stadion Grbavica, dom Fudbalskog kluba Željezničar.
Vojnici Jugoslavenske narodne armije, koji su se samo nekoliko dana kasnije zvanično preobukli u uniforme novoformirane Vojske Republike Srpske, su u popodnevnim satima 4. maja 1992. godine minirali stadion Grbavica i zapalili zapadnu tribinu koja je izgorjela do temelja.

Zajedno s drvenom zapadnom tribinom, koja je prenesena sa stadiona "6. april" s Marijin-Dvora prilikom izgradnje stadiona početkom pedesetih godina prošlog stoljeća, izgorjelo je i nestalo 316 pehara, od čega su 42 pripadala nogometašima, a ostatak ostalim sportskim sekcijama SD Željezničar.

Nakon završetka rata stadion Grbavica je u rekordnom roku postao uslovan za igranje, a četiri godine nakon što je do temelja srušen, Željin dom je ugostio prvu utakmicu, gradski derbi protiv Sarajeva.

Danas je stadion Grbavica ljepši nego ikada. Zapadna tribina je renovirana, a izgrađena je i moderna istočna tribina koja je dobila i krov.

Travnjak je promijenjen i stadion ispunjava uslove za odigravanje evropskih utakmica kako klubova tako i reprezentacije Bosne i Hercegovine.