Sjećate li ga se?
59

Prije 25 godina Dennis Bergkamp je postigao jedan od najljepših golova na Svjetskim prvenstvima

E. B.
Trenutak kada Dennis Bergkamp matira Carlosa Rou
Trenutak kada Dennis Bergkamp matira Carlosa Rou
Na današnji dan prije 25 godina legendarni nizozemski napadač Dennis Bergkamp je postigao jedan od najljepših golova na Svjetskim prvenstvima.

Tog 4. jula 1998. godine na stadionu Velodrome u Marseju u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Francuskoj sastale su se Argentina i Nizozemska.

Nizozemce je u vodstvo doveo Patrick Kluivert u 12. minuti, a pet minuta kasnije Claudio Lopez je poravnao rezultat. U samom finišu susreta crvene kartone su dobili Arthur Numan i Ariel Ortega, pa se igralo deset na deset.

Kada su svi pomislili da susret ide u produžetke, u 90. minuti Bergkamp je pokazao zašto je jedan od najvećih tehničara u historiji nogometa.

Frank de Boer je dugom loptom sa svoje polovine pronašao Bergkampa, koji je na magičan način uštopao loptu, a potom se sjajnim driblingom oslobodio Roberta Ayale, jednog od najboljih defanzivaca svijeta u tom trenutku.

Izašao je sam pred Carlosa Rou, te ga je matirao fenomenalnim udarcem vanjskim dijelom kopačke.

Roa je nemoćno pao na koljena, Nizozemska je otišla u polufinale, no na kraju nije stigla do medalje. U polufinalu je poražena od Brazila, a u utakmici za treće mjesto od Hrvatske.