|

Prije 23 godine odigrana prva zvanična utakmica na Grbavici nakon reintegracije

Prije 23 godine odigrana prva zvanična utakmica na Grbavici nakon reintegracije
111
Klix.ba
2.5.2019. u 11:39
24
komentara
111

dijeljenja
Prije 23 godine odigrana prva zvanična utakmica na Grbavici nakon reintegracije
Na današnji dan prije 23 godine odigrana je prva zvanična utakmica u Dolini ćupova nakon reintegracije Grbavice.
Potpisivanje Mirovnog sporazuma u Daytonu je donijelo kraj rata, a konačan povratak Grbavice pod kontrolu grada se desio 19. marta 1996. godine. Od tada pa do danas Grbavica živi svoj novi život, a s njom i njenim stanovnicima i Željin stadion. Iako gotovo potpuno uništen, na stadionu punom vidnih ožiljaka je već 2. maja 1996. godine odigrana prva zvanična utakmica. Bio je to, prikladno simbolično, gradski derbi u kojem su Željezničar i Sarajevo odigrali neriješeno (1:1).


Za Željezničar su u ovoj utakmici igrali Gušo, Biščević, Adžem, Fatić, Memić, Kurt, Jahić, Muharemović, Kunić, Žerić i Pehlivanović.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu stadion Grbavica ili popularno zvana Dolina ćupova je postala prva borbena linija, a zapadna tribina, prenesena sa stadiona 6. april sa Marijin Dvora prilikom izgradnje stadiona, zapaljena je, dok je dio stadiona miniran. Sa tribinom zajedno je izgorjelo i nestalo 316 pehara od čega su 42 pripadala nogometašima, a razliku u broju osvojili su ostali klubovi iz Sportskog društva Željezničar, koje je tada imalo 14 klubova. Ipak, neki pehari koji su bili u prostorijama kluba na Marijin Dvoru su sačuvani i danas krase vitrine Plavog salona.

"Rušen je i paljen s ciljem da se uništi sve ono što je s ljubavlju građeno još od 1921. godine. Gledali smo 'ljepoticu' s borbenih linija i maštali o prvom narednom derbiju, o semaforu, stolicama, reflektorima i prvoj noćnoj utakmici u Dolini ćupova i znali smo da ćemo jednog dana doći na svoje, na naše", saopćeno je iz FK Željezničar.
Prijavi grešku


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...