Noć za pamćenje
64

Prije 21 godinu reprezentacija BiH je ostvarila jednu od najvećih pobjeda u historiji

H. H.
Slavlje Sergeja Barbareza nakon gola (Foto Instagram)
Slavlje Sergeja Barbareza nakon gola (Foto Instagram)
Reprezentacija BiH je na današnji dan prije 21 godinu pobijedila Dansku na Parkenu u Copengahenu rezultatom 2:0 u okviru kvalifikacija za EP, a sjećanje na veliki trijumf ni nakon toliko vremena ne blijede.

Meč je odigran 2. aprila 2003. godine. Fenomenalna partija bh. reprezentacije i šok u Danskoj koja je bila aposlutni favorit.

Gol Sergeja Barbareza, a potom i možda ponajbolja akcija BiH od postanka naše reprezentacije, nakon koje je Elvir Baljić zakucao loptu u mrežu Danaca razgalili su srca bh. navijača.

Ta akcija u kojoj Berberović petom vratio loptu Bešliji, a on na drugoj stativi našao Baljića ostati će zlatnim slovima upisana u historiju bh. nogometa. Nažalost, ova pobjeda nam nije donijela plasman na Evropsko prvenstvo, jer Dance nismo uspjeli pobijediti na Koševu nekoliko mjeseci kasnije. Bilo je 1:1 u meču koji je direktno odlučivao o plasmanu na Euro.

Osim toga, 2. april pamtimo i po utakmici odigranoj prije 27 godina, tačnije 2. aprila 1997. godine kada je Bosna i Hercegovina odigrala prvu domaću kvalifikacionu utakmicu. Pred 30.000 navijača na Koševu smo ugostili Grčku, a iako smo bili mnogo bolji rival, gosti su slavili 1:0.

Danska – BiH 0:2 (Baljić, Barbarez)

Sastav: Hasagić, Musić, Berberović, Hibić, Konjić, Hrgović, Biščević, Bešlija, Bajramović, Baljić i Barbarez. Rezerve: Grujić, Blatnjak, Mulina, Tolja, Alihodižić i Mišković.

Selektor: Blaž Slišković

BiH – Grčka 0:1

Sastav: Dedić, Katana, Glavaš, Beširević, Jašarević, Halilović, Šabić, Ramčić, Salihamidižić, Bolić i Kodro. Klupa: Baljić, Musić, Brkić, Dadić, Pintul, Repuh i Šabanović.

Selektor: Fuad Muzurović