Nogomet
43

JUBILEJ / Prije 20 godina Ljiljani osvojili drugo mjesto na Dunhill cupu u Kuala Lumpuru

Piše: Fuad Krvavac
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Samo što se reprezentacija BiH vratila sa 13-dnevne turneje u Brazilu, neposredno pred novu 1997. godinu, stigao je još jedan poziv, ovaj put za višednevno gostovanje u dalekoj i prijateljskoj Maleziji.

Tom pozivu prethodili su pobjeda i minimalan poraz protiv finalista sa Svjetskog prvenstva u SAD-u 1994. godine, prvo Italije (2:1) u Sarajevu, a potom poraz u Manausu protiv Brazila (0:1).

Stigli su i pozivi iz Čilea, ali povoljniji uslovi iz Malezije utjecali su na odluku da Ljiljani nastupe na 37. Merdeka kupu, poznatijem kao Dunhill cup. Naravno i bila je nagrada za prvo mjesto od 100.000 dolara.

Pripreme u Puli

Učestvovalo je osam reprezentacija podijeljenih u dvije grupe. U grupi A su bili Kina, Malezija, Finska i Singapur, a u grupi B BiH, Zimbabve, Indonezija i Vijetnam.

S obzirom na to da je u prvenstvu BiH bila stanka, domaćin turnira omogućio je pripreme izabranicima Fuada Muzurovića u Puli u Istri. Izbornik Muzurović, iako je to domaćin tražio, nije mogao povesti igrače iz inozemnih klubova, tako da je sa sarajevskog aerodroma u malom avionu Air Commerce sa samo dvadesetak mjesta reprezentacija odletjela za Pulu.

Avion je jedva letio s obzirom na to da je oprema igrača zauzela više od pola mjesta u avionu, a kretanje igrača bilo je nemoguće. Mjesto u avionu zauzeli su dva golmana Mirsad Dedić i Samir Šabanović te Ševal Zahirović, Samir Bajtarević, Senad Begić, Admir Adžem, Dželaludin Muharemović, Sanjin Pintul, Asim Hrnjić, Nermin Vazda, Almir Turković, Pavo Dadić, Džemo Smječanin, Nudžein Geca, Sead Osmić, Izet Arslanović, selektor Fuad Muzurović, trener Mustafa Hukić, direktor Džemaludin Mušović, doktor Ismet Cico Arslanagić, ekonom Fuad Kečo i fizioterapeut Senad Žiga.

Malezijskoj ekspediciji u Puli su se pridružili Omer Joldić (Sloboda) i Senad Repuh (Sarajevo) koji su sa svojim klubovima bili na pripremama u Medulinu.

Gostovanje Ljiljana u Novoj Gorici

Nakon mini priprema u Puli, igrači su bili smješteni u hotelu Histrija, reprezentacija BiH odigrala je 16. februara 1997. godine u Novoj Gorici u Sloveniji prijateljsku utakmicu sa slovenskim prvoligašem HIT Goricom i pobijedila 1:0.

Put Malezije se krenulo preko Zagreba, a u zračnoj luci Pleso pridružili su se još predsjednik i potpredsjednik saveza Jusuf Pušina i Bajro Bačić te Mehmed Bajraktarević, ministar u Vladi Tuzlanskog kantona, Ibrahim Zukanović trener, novinar Sinan Sinanović, predstavnik Patricka iz Fojnice Kenan Halilović i snimatelj Davor Pusić.

Nakon 24 sata leta preko Londona, 19. februara Ljiljani su stigli u Kuala Lumpur, a tamo ih je dočekalo dosta Bosanaca i Hercegovaca. Pomoć na svakom koraku pružali su iz Ambasade BiH, kao i Dragan Cile Cicović, muzičar iz Sarajeva koji je nakon rata stigao u Maleziju i svirao u kraljevskom orkestru, kao i Jasko Vejzagić, predstavnik Energoinvesta.

Ljiljani prvi u B grupi

Turnir se igrao na stadionu Merdeka, a otvoren je svečanom ceremonijom u kojoj su najviše pljeska zaradili igrači BiH. Pratili su ih domaćini sa zastavom BiH velikom oko 20 metara. Turnir pod nazivom 37. Merdeka kup otvorio je Malezijski kralj Sultan Ahmad Shah.

Prvu utakmicu u B grupi reprezentacija BiH je odigrala protiv Vijetnama i slavila pobjedu od 4:0, potom su odigrali neriješeno sa Zimbabveom (2:2). Ova utakmica je trajala skoro tri sata, jer je često bila prekidana zbog proloma oblaka, a potom se moralo čekati da voda oteče s igrališta.

Za prvo mjesto u B grupi reprezentacija BiH je trebala pobijediti Indoneziju, ali nisu uspjeli u polufinalu izbjeći domaćina Maleziju, ekipu koja je imala ambicije za pobjednika turnira. Izabranici Fuada Muzurovića su pobijedili Indoneziju 2:0.

Stradanje doktora Ismeta Arslanagića

Nakon što je održan sastanak stručnog štaba s igračima pred utakmicu s Vijetnamom, doktor nekadašnje reprezentacije Jugoslavije, a potom Bosne i Hercegovine Ismet Cico Arslanagić vrijeme do odlaska na stadion iskoristio je za kupovinu razglednica, što mu je inače bio veliki hobi.

Ali, u vrijeme odlaska iz hotela prema stadionu, doktora Arslanagića nije bilo, niko nije znao gdje j, a tek na poluvremenu predstavnici organizatora došli su po predsjednika Pušinu i odveli ga u bolnicu. Naime, Arslanagića je na pješačkoj stazi oborio motociklista, ali zahvaljujući akreditaciji ustanovljeno je o kome se radi. Nakon udesa, Arslanagić je ostao u komi i umro je sredinom marta, a njegovi posmrtni ostaci dopremljeni su u Sarajevo.

Kinezi bolji u finalu, malezijski kralj čestitao Ljiljanima

U polufinalu reprezentacija BiH igrala je sa domaćinom Malezijom. Bila je to izuzetno teška utakmica, jer je sudac Korejac imao zadatak da Malezijce odvede u finale. Selektor Muzurović nije mogao računati na Ševala Zahirovića koji se razbolio, jednostavno je gubio težinu, a težak teren natopljen vodom bio je najveća prepreka za igrače BiH.

Ipak, golom Asima Hrnjića u 36. minuti BiH je povela i žestokom borbom sačuvala minimalnu prednost. Reprezentativci BiH su pokazali kako se može boriti za boje svoje zemlje i teško da se takvo nešto moglo ponoviti.

U finalu su Kinezi do odmora izmorili igrače BiH, Muzurović je imao samo 14 igrača na raspolaganju, jer je Turković dobio dva žuta kartona, Zahirović nije bio u kombinaciji, a povrijeđeni su bili Osmić i Pintul.

U nastavku su Kinezi postigli tri gola, a koliko je bilo teško igrati pokazao je u jednom trenutku Džemo Smječanin, kada je ubacivao loptu iz auta. Pao je skupa s loptom po aut liniji. Ipak, reprezentativci BiH su priveli susret kraju i dobili nagradu od 50.000 američkih dolara.

Nakon dodijeljenih srebrenih medalja, među igrače na izuzetno blatnjav teren spustio se malezijski kralj Sultan Ahmad Shah i čestitao igračima BiH. U jednom trenutku u blatu mu je ostala cipela, ali je nastavio dalje čestitati redom svim igračima BiH.

Posjeta Johor Bahru kod Singapura

Pred utakmicu s Indonezijom predstavnik Enegoinvesta, koji je u Maleziji djelovao kao Energomal, Jasko Vejzović organizirao je posjetu gradilištima nekada velikog bosanskohercegovačkog giganta. Organizirana je posjeta prvoj trafostanici u Aziji, izgrađenoj 1956. godine na malezijskom poluotoku, a potom su obišli u to doba najveće gradilište jedne trafostanice u svijetu, a gradio ju je Energoinvest u Johor Bahru, mjestu u vrhu poluotoka, prekoputa Singapura. Ova trafostanica ima zadatak da napaja državu Singapur, a izgrađena je u Maleziji jer minijaturni Singapur nije imao prostora za ovako veliku trafostanicu.

A, dan prije finalne utakmice s Kinezima, NSBiH i Energoinvest organizirali su prijem povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH.

"Viktorija" na Heathrowu

Povratak iz Kuala Lumpura bio je također preko Londona i Zagreba, ali po dolasku na londonski Heathrow igračima BiH i delegaciji NSBiH nije bio dozvoljen odlazak u hotelu izvan aerodroma, jer nisu imali britansku vizu. Nakon dvosatnih pregovora, kada se lopta pojavila među igračima i kada su počeli "viktoriju", carinici su popustili i dozvolili 24-satni boravak u Londonu.

I let malim avionom iz Zagreba je odgođen za jedan dan, jer je na Butmiru eksplodirala zaostala mina i aerodrom je bio zatvoren na jedan dan. Nogometna ekspedicija se vratila tek 5. marta.