|

Prije 18 godina san je postao stvarnost, BiH je igrala protiv velikog Brazila

Prije 18 godina san je postao stvarnost, BiH je igrala protiv velikog Brazila
87
Piše: D. B.
18.12.2014. u 08:59
9
komentara
87

dijeljenja
1/14 Foto: Fuad Krvavac/Klix.ba
2/14 Foto: Fuad Krvavac/Klix.ba
3/14 Foto: Fuad Krvavac/Klix.ba
4/14 Foto: Fuad Krvavac/Klix.ba
5/14 Foto: Fuad Krvavac/Klix.ba
6/14 Foto: Fuad Krvavac/Klix.ba
7/14 Foto: Fuad Krvavac/Klix.ba
8/14 Foto: Fuad Krvavac/Klix.ba
9/14 Foto: Fuad Krvavac/Klix.ba
10/14 Foto: Fuad Krvavac/Klix.ba
11/14 Foto: Fuad Krvavac/Klix.ba
12/14 Foto: Fuad Krvavac/Klix.ba
13/14 Foto: Fuad Krvavac/Klix.ba
14/14 Foto: Fuad Krvavac/Klix.ba
Na današnji dan, prije tačno 18 godina, reprezentacija BiH je odigrala prijateljsku utakmicu protiv Brazila, reprezentacije sastavljene od istinskih nogometnih majstora. U toj utakmici su naši Zmajevi poraženi, ali je taj poraz bio u drugom planu.
Reprezentacija BiH je snage s Brazilom odmjerila u Manausu 18. decembra 1996. godine. Naši nogometaši su predvođeni selektorom Fuadom Muzurovićem poraženi rezultatom 1:0, a gol je iz slobodnog udarca postigao legendarni Ronaldo u 75. minuti utakmice.

No, poraz od Brazila je ustvari bio velika pobjeda našeg tima. Razlog tome je činjenica da je naš tim napravio korak dalje i prezentovao se u najboljem svjetlu protiv najjače reprezentacije na svijetu, i to nakon pobjede nad Italijom na Koševu. Upravo je ta pobjeda bila najbolja pozivnica Brazilu da protiv jednog kvalitetnog tima testira svoje mogućnosti.

Utakmica Brazil - BiH se igrala van FIFA-inog termina i zbog toga se Brazilcima nismo suprotstavili u najjačem sastavu. Ipak, bila je to lijepa nogometna predstava u kojoj su se naši momci pokazali u pozitivnom svjetlu, iako su igrali protiv nogometnih velikana poput Cafua, Ze Roberta, Denilsona, Djalminhe, Giovannija i Ronalda, koje je vodio selektor Zagalla.

Reprezentaciju BiH su u Brazilu činili Mirsad Dedić, Samir Šabanović, Pavo Dadić, Nudžeim Geca, Sead Osmić, Vedin Musić, Senad Begić, Almir Turković, Bakir Beširević, Nermin Šabić, Sead Kapetanović i Sanjin Pintul.


S reprezentacijom su u Brazilu bili trener Mustafa Hukić, Džemaludin Mušović, sekretar NS BiH Ivica Mioč, doktor Ismet Arslanagić, Mehmed Spaho, Fuad Krvavac, Sulejman Arnaut, Edin Hodžić, snimatelj Emir Haćimić i novinari Senad Hadžifejzović i Sinan Sinanović.

Treba reći da je 50.000 navijača na stadionu Vivaldo Lima u Manausu bilo prijateljski nastrojeno prema našem timu, koji je s godinama postajao sve jači. Vrhunac naše reprezentacije je bio povratak u Brazil ove godine, ali na Svjetsko prvenstvo, naše prvo veliko takmičenje u historiji.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...