Nogomet
23

"Dvoboj golmana" u organizaciji Škole golmana "Broj 1" 11. i 12. maja na Otoci

Piše: E. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Škola golmana "Broj 1", čiji su osnivači Adnan Gušo i Adnan Pervan, 11. i 12. maja će održati 2. Međunarodni turnir "Dvoboj golmana" na Stadionu Otoka na kojem će učestvovati 160 dječaka.

"Ovaj vid turnira se u regiji organizuje samo u BiH. Ovim putem se zahvaljujem našim partnerima i sponzorima koji su podržali projekat", rekao je Gušo na današnjem početku obraćanja medijima.

"Gušo je rekao da je ovo jedinstven turnir u regiji, a ja bih dodao da niko na svijetu neće dovesti ovaj broj golmana na jedno mjesto", dodao je Pervan.

"Djeca će se takmičiti u šest kategorija, a prijavljeno je 160 dječaka. Bilo je još onih koji su željeli učestvovati, ali zakasniji su sa prijavama. Ovo je optimalan broj takmičara za ovu godinu, a nadamo se da ćemo iduće godine povećati broj učesnika", rekao je Gušo.

Takmičari će biti razvrstani u kategorije po godištima. Takmičit će se godišta 1998. i 1999., 2000. i 2001., 2002. i 2003., 2004. i 2005., 2006. i 2007. te 2008. i 2009. Osim tih šest kategorija, takmičit će se i tri dječaka rođena 2010. godine, koji će biti najmlađi učesnici turnira.

"Dižemo turnir iz godine u godinu, a nadamo se da će treći turnir biti još masovniji. Teško je organizovati ovakvo nešto jer se igra jedan na jedan, ali sve se može kada se hoće", rekao je Gušo i dodao kako će najbolji golmani iz svih kategorija dobiti medalje i pehare koji su naručeni iz inostranstva.

Također, istakao je kako su Ibrahim Šehić, Jasmin Burić, Semir Štilić i Edin Višća učestvovali u pripremi nagrada za ovaj turrnir i dječaci koji ne zauzmu prva tri mjesta će učestvovati u izvlačenju nagrada u vidu rukavica, dresova..., a jedan od sretnika će dobiti dres golmana Rome Szczesnog, kojeg su obezbijedili naši reprezentativci iz Rome.

"Ovo je prava prilika mladim gomana da skrenu pažnju na sebe jer turnir prate veliki stručnjaci. Prošle godine je Šef Akademije FK Sarajevo Almir Hurtić dvojicu dječaka odveo u Bordo klub", napomenuo je Gušo.

"Škola golmana 'Broj 1' je jedina u Sarajevu i šire koja se opredijelila samo na rad sa golmanima, a s obzirom da u čitavoj regiji nedostaje kvalitetnog rada sa čuvarima mreže, Gušo i ja smo prepoznali taj problem i krenuli smo s radom. Prošle godine nismo smjeli primiti više od 90 učesnika jer smo se bojali kako će to sve ispasti. S obzirom da je prošli turnir bio organizovan na vrhunskom nivou, odlučili smo da nastavimo sa tim i plod našeg rada je prijavljenih 160 dječaka. Treći turnir ćemo uraditi i sa više od 200 golmana", dodaje Pervan.

Za kraj Gušo je istakao kako će djeci iz Škole golmana "Broj 1", ali i ostalim dječacima iz BiH ovo biti prava prilika da vide gdje se nalaze u odnosu na golmane iz regiona.

"Dječaci koji su kod nas u Školi brane u Sarajevu, Željezničaru, Olimpicu i Slaviji i imat će priliku da vide kakvi su u poređenju sa ostalim golmanima iz drugih gradova i država", dodao je Gušo.