Razgrad
47

Tok meča / Prijateljski susret: Bugarska - BiH 0:1

Piše: K. H.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas u Razgradu odigrala prvu zvaničnu prijateljsku utakmicu u 2018. godini, a Zmajevi su protiv reprezentacije Bugarske slavili minimalnim rezultatom 1:0. Tekstualni prijenos ovog meča mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.

93' - Kraj susreta.

92' - Udarac Medunjanina s distance odlazi preko gola.

91'- Velika greška Zakarića. Naš tim je krenuo tri na jedan u kontranapad, a kada je pokušao dodati loptu do Medunjanina, nogometaš Željezničara gurnuo je prejak pas koji je završio u gol-autu. Na drugoj strani je sam ostao Miralem Pjanić. Šteta.

87' - Crveni karton za Bugarsku. Raynov je loptu pokušao ugurati rukom u gol i dobio je drugi žuti karton, a situaciju prije toga domaći tim je pogodio stativu. Naša reprezentacija se sada provukla.

84' - Centaršut Memiševića s desne strane napravio je pravu konfuziju u odbrani Bugarske, a lopta se srećom po domaći tim na kraju odbila u ruke golmana.

83' - Do kraja susreta ostalo je nekih desetak minuta. U drugom poluvremenu nije viđena nijedna izgledna situacija pred jednim ili drugim golom i gotovo sve vrijeme se igra odvija na sredini terena. Umjesto Bešića na terenu je Cimirot.

80' - Domaća publika zviždi svojim igračima koji gotovo u svakom napadu djeluju bezidejno.

75' - Kapiten reprezentacije BiH Edin Džeko izašao je iz igre, a na terenu je Smail Prevljak kojem je ovo debi u dresu reprezentacije, baš kao i Miloševiću.

74' - Korner za Bugarsku, Božikov šutira glavom pored gola. U drugom poluvremenu tempo igre je znatno opao.

71' - Dobar prodor Zakarića po desnoj strani, prizemni centaršut u peterac Bugara, ali je Miloševiću malo nedostajalo da prvi dođe do lopte.

68' - Haris Duljević je dobio jedan nezgodan udarac u nogu i zatražio je izmjenu od selektora, a na terenu će umjesto njega biti Goran Zakarić.

65' - Trostruka izmjena u reprezentaciji Bugarske. Umjesto Milanova, Čočeva i Deleva na terenu su Slavčev, Raynov i Despodov. Ovaj posljednji u prvom kontaktu s loptom šutirao je prema golu Šehića, ali bh. golman brani njegov udarac.

63' - Sjajan centaršut Pjanića, ali Bičakčić nije uspio loptu poslati u mrežu.

62' - Džeko se lijepo oslobodio svog čuvara na sredini terena, dugom loptom pronašao je Duljevića na desnoj strani, a nogometaš Dynamo Dresdena izborio je prekršaj za naš tim.

60' - Miran tempo igre u drugom poluvremenu, bez pravih prilika pred jednim ili drugim golom.

55' - Milošević se dobro oslobodio Čorbadžijskog koji je nakon toga zbog povlačenja dobio žuti karton.

53'- Medunjanin je pokupio jednu loptu u sredini, dodao je do Pjanića, a veznjak Juventusa s nekih 20-ak metara šutira preko gola. Na drugoj strani sam je bio Milošević, ali ga Pjanić nije vidio.

50'- Miran početak drugog poluvremena. Bugari su izborili jedan korner u 50. minuti, ali Šehić, pa zatim i Pjanić izbacuju loptu.

47' - Duljević je pokušao odigrati akciju s Džekom, ali su Bugari oduzeli tu loptu.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Uskoro počinje drugo poluvrijeme, a u igri je umjesto strijelca jedinog pogotka Kodre nogometaš Konyaspora Deni Milošević. U igri je također i Haris Medunjanin, a on je na teren ušao umjesto Elvisa Sarića.

Poluvrijeme

Nakon prvih 45 minuta Zmajevi pogotkom Kenana Kodre iz 20. minute vode rezultatom 1:0 protiv Bugarske. Treba istaći da je domaći tim u prvom poluvremenu imao nekoliko izglednih prilika za postizanje gola, ali i da su izabranici Roberta Prosinečkog odigrali nekoliko odličnih akcija koje su na kraju mogle rezultirati promjenom rezultata.

45' - Nešto mirniji period igre, svakog trenutka se očekuje kraj prvog poluvremena.

40' - Velika prilika za naš tim. Džeko je dodao do Kodre, ovaj loptu šalje na desnu stranu gdje je sam ostao Memišević, a njegov centaršut opet je pronašao usamljenog Kodru u sredinu koji ovaj put iz dobre situacije šutira pored gola.

39'- U prvom poluvremenu najaktivniji naš igrač Ibrahim Šehić sada je izašao iz kaznenog prostora i napravio je malu grešku, ali srećom domaći igrači to nisu iskoristili.

37' - Šehić opet brani udarac s distance. Naši igrači protestvovali su kod sudije jer su smatrali da je ranije napravljen prekršaj, ali za svaki slučaj golman Qarabaga je odbranio šut.

33' - Lukav pokušaj Bugara da ugroze naš gol iz prekida, ali je Šehić dobro reagovao.

31'- Duljević je nakon solo-prodora pokušao udarcem s distance, ali je njegov pokušaj završio visoko preko gola.

30' - Prva trećina utakmice je iza nas, Zmajevi pogotkom Kodre vode rezultatom 1:0 i u ovim trenucima kontrolišu igru.

28' - Džeko i Kolašinac su odigrali dobru akciju, a defanzivac Arsenala iz dobre pozicije nije uspio uposliti nijednog igrača u sredini. Na kraju samo gol-aut.

27' - Bugari su opet lagano stigli do stopostotne prilike, ali Šehić sjajno brani udarac Popova.

25' - Lijepa akcija reprezentacije Bugarske, Milanov je bio u dobroj situaciji, ali je šutirao pored gola. Odmah na drugoj strani uslijedila je kontra našeg tima koju je povukao Duljević, no udarac Kodre izblokirali su defanzivci domaće ekipe.

21' - Duljević je primio loptu na lijevoj strani, sačekao je Kolašinca koji se dobro ubacio, a njegov prizemni centaršut u pogodak pretvara Kenan Kodro.

20' - Gooooooooooooooooooooooooool! Bosna i Hercegovina nakon lijepe akcije stiže u vodstvo.

19' - Pjanić je loše izveo slobodan udarac s desne strane, prvi igrač je bez problema izbio loptu, a u nastavku akcije Sarić je uposlio Džeku koji je srušen u kaznenom prostoru domaće ekipe, ali nije bilo elemenata za kazneni udarac.

16' - Sjajan napad reprezentacije Bugarske, Šehić je uz pomoć stative odbranio udarac Deleva, ali je pomoćni sudac svakako svirao ofsajd.

14' - Još uvijek imamo problema u situaciji kada kontrolišemo loptu i naši igrači prave puno individualnih grešaka u sredini. Bugari su izveli drugi korner, ali je Šehić ovaj put očistio.

12' - Prvi korner na meču izvela je Bugarska, a nakon lošeg istrčavanja Šehića domaći tim umalo je stigao u vodstvo. Srećom, lopta je otišla malo preko gola.

10' - Nakon početne nervoze, naš tim je malo smirio igru i u situacijama kada imamo loptu pokušavamo kroz pas igru doći do gola Bugara.

8' - Bešić je izgubio loptu na sredini terena, ali udarac Deleva sigurno brani Šehić.

5' - Zukanović je izgubio jednu loptu, ali je Bičakčić dobro reagovao. Za sada bez prilika i opasnih situacija pred jednim ili drugim golom.

3' - Bugarska u ovim trenucima kontroliše igru, a naš tim se organizovano brani.

2' - Bugari su na početku izašli visoko na našu odbranu, ali nisu uspjeli oduzeti loptu i ugroziti naš gol.

1' - Počeo je prijateljski susret između Bugarske i Bosne i Hercegovine.

18:00 - Sve je spremno za početak utakmice.

17:59 - U toku je intoniranje himni.

17:57 - Igrači izlaze na teren, prijateljski meč između Bugarske i Bosne i Hercegovine počinje za nekih pet minuta.

17:54 - Teren u Razgradu trenutno izgleda odlično i organizator je pokazao maksimalnu ozbiljnost u pripremi ovog susret

17:49 - Sa spiska objavljenog za mečeve protiv Bugarske i Senegala (27. mart) otpao je samo Jozo Šimunović koji je odbio poziv za reprezentaciju, zbog, kako kaže, ljubavi prema Hrvatskoj. Zbog promjene sportskog državljanstva, defanzivac Celtica ne može igrati za Hrvatsku i jedina reprezentacija za koju može igrati je BiH.

17:44 - Protiv Bugarske smo do sada odigrali jedan prijateljski susret i to 2008. godine, a rezultat je glasio 2:1 za Bugare.

17:40 - Naš protivnik je reprezentacija koja nije igrala veliko takmičenje nakon 2004. godine kada je na Euru u Portugalu zauzela četvrto mjesto u grupi C iza Švedske, Danske i Italije. Bugari nemaju zvučna imena u svom timu, u ovom desetljeću vrlo rano gube sve šanse u kvalifikacijama za velika takmičenja, ali su trenutno bolje rangirani od Zmajeva na FIFA-inoj rang-listi. Bugari se nalaze na 40., a BiH na 41. mjestu.

17:37 - Susret se igra na stadionu Ludogorec Arena koja prima 9.000 gledalaca, a ovo je prva od dvije provjere koje će naša reprezentacija igrati u naredna četiri dana. Sljedeći meč igra u utorak u Le Havreu (Francuska) protiv Senegala.

17:34 - Za Bugarsku igraju:

Iliev, Aleksandrov, Bodurov, Božikov, Čočev, Čorbadžijski, Delev, Kostadinov, Milanov, Popov i Zanev.

17:33 - Selektor Robert Prosinečki odabrao je sljedećih startnih 11:

Šehić, Zukanović, Memišević, Bičakčić, Kolašinac, Sarić, Bešić, Pjanić, Kodro, Duljević i Džeko.

17:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos prijateljske utakmice u kojoj se sastaju reprezentacije Bugarske i Bosne i Hercegovine. Meč počinje u 18:00 sati na stadionu Ludogorec Arena u Razgradu.