Los Angeles
12

Tok susreta / Prijateljska utakmica: SAD - BiH 0:0

Piše: K. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine prvi susret u 2018. godini odigrala je u Los Angelesu protiv Sjedinjenih Američkih Država, a ovo je ujedno bio i debi je za novog selektora Zmajeva Roberta Prosinečkog. Tekstualni prijenos uz videozapise ovog meča mogli ste pratiti na portalu Klix.ba

Kraj utakmice

SAD - Bosna i Hercegovina 0:0

Novi selektor nogometne reprezentacije BiH Robert Prosinečki remijem protiv SAD-a debitovao je na klupi Zmajeva.

93' - Posljednji pokušaj na utakmici pripao je Dini Bešireviću, ali udarac s nekih 25 metara odlazi pored gola.

90' - U toku su posljednji trenuci utakmice. Tri minute sudijske nadoknade.

85 -Novi korner za SAD, ali naša odbrana još jednom na pravom mjestu. Sve pohvale za njihovu predstavu danas.

82' - Opet smo dobro iznijeli loptu. Todorović dodaje do Bilbije, ovaj mu vraća loptu, a udarac igrača Zrinjskog odlazi daleko od gola. Naš tim je bolja ekipa na terenu u finišu meča. U igru ulazi Ibišević umjesto danas sjajnog Menala.

79' - Još jedan odličan napad Zmajeva. Nakon što smo dugo čuvali posjed lopte, Sarić je izbacio Todorovića na lijevoj strani. Ofanzivac Zrinjskog bježi svom čuvaru, šalje prizemnu loptu prema Koljiću, ali opet je izostala bolja reakcija.

75' - Agilni Todorović je još jednom probio po lijevoj strani i poslao prizemni centaršut kroz peterac SAD, ali Koljić nije bio na pravom mjestu da loptu pošalje u mrežu. U nastavku akcije Darko Todorović je dobio žuti karton.

73' - Nova velika prilika za naš tim. Ognjen Todorović je probio po lijevoj strani, nakon lošeg udarca lopta se odbija do Koljića, a ovaj iz dobre pozicije loptu šalje preko gola.

71' - Haris Medunjanin napušta igru, a na teren će Dino Beširević. Kapiten je večeras odigrao solidan meč, šteta zbog penala kada je prevario golmana, ali pogodio stativu. Kapiten je sada Ibrahim Šehić.

67' - Menalo nakon solo-prodora šalje prizeman udarac, ali golman Amerike brani. Još jedan dobar napad naše selekcije koji je započeo večeras agilni Elvis Sarić. Roldan u domaćem timu izlazi iz igre, na terenu je igrač sa brojem sedam - Agudelo.

65' - Novi opasan napad po desnoj strani i novi korner za SAD koji je prošao bez opasnosti po naš tim. Ognjen Todorović je spreman za ulazak u igru.

60' - Najbolja prilika za domaći tim. Rowe je prebacio loptu na Polstera. Njegov centaršut dolazi do Roldana koji iz dobre pozicije šutira, ali pored gola.

57' - Još jedan opasan napad SAD, ovaj put po lijevoj strani. Novi korner opet nije donio opasnost po naš gol.

55' - Brži ritam utakmice se nastavlja. Polster centrira s desne strane, naša odbrana čisti u korner nakon kojeg nije bilo opasnosti po Šehića.

53'- STATIVA. Medunjanin je loptu poslao u jednu, a golmana u drugu stranu. Ipak, lopta je pogodila samo stativu.

52' - PENAL ZA BOSNU I HERCEGOVINU. Menalo se izborio za loptu, a nakon prekršaja jednog igrača domaćih glavni sudija je pokazao na bijelu tačku. Odgovornost će preuzeti Haris Medunjanin.

51' - Velika prilika za SAD. Morris je nakon ubacivanja Todoroviću iza leđa izašao sam na golmana Šehića, no njegov udarac odlazi pored gola. Velika prilika za Ameriku.

50' - Koljić je izgubio loptu na centru, Amerikanci su brzo razvili kontranapad , a nakon centaršuta Rowe nije uspio zahvatiti loptu.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Za domaći tim u igri su Steffen, Rowe i Arriola, a iz igre su izašli Hamid, Sapong i Zardes. U našem timu na terenu su Čavar i Koljić umjesto Tomića i Ahmetovića.

Poluvrijeme

SAD - Bosna i Hercegovina 0:0

Nakon prvih 45 minuta u Los Angelesu rezultat je 0:0. Naš tim u 43. minuti imao je najbolju priliku, ali Hamid je sjajno zaustavio udarac Menala.

Amerikanci su imali četiri udarca prema našem golu, tri u okvir gola. S druge strane, naš tim je pokušao preko Zakarića koji je šutirao preko gola i Menala kojem je Hamid odbranio udarac. U kornerima je 2:1 za SAD, a jedini žuti karton dobio je Morrow u 36. minuti.

43' - Velika prilika za naš tim. Tomić je fenomenalno izbacio lijevog beka SAD-a, centrirao u peterac, a nakon loše reakcije štopera Menalo se našao u sjajnoj prilici. Ipak, udarac krilnog igrača Širokog Brijega sjajno je zaustavio Hamid. Bila je ovo najbolja prilika ne meču.

41' - Jasno se vidi želja našeg tima da kroz posjed lopte iznese loptu. Bekić je nakon nekoliko dodavanja vratio loptu Šehiću, ovaj dugom loptom prolanazi Todorovića koji je osvojio nekih 30-40 metara. Lopta stiže do Ahmetovića koji je iznudio slobodan udarac u opasnoj zoni, a nakon brzo i dobro odigrane akcije, Zakarić je šutirao preko gola.

38' - Rasplamsala se igra u ovim trenucima. Brzi napadi i na jednoj i na drugoj strani, na kraju Sapong glavom slabo šutira i Šehić hvala njegov udarac.

36' - Justin Morrow zbog prekršaja nad Zakarićem dobija prvu javnu opomenu.

34' - Opasan prekid Amerikanaca sa lijeve strane, naš tim se dobro i organizovano odbranio.

29' - Još jednom najagilniji naš nogometaš Luka Menalo probija po lijevoj strani, šalje prizemni centaršut u peterac SAD-a, a jedan defanzivac loptu ispred Ahmetovića šalje u korner. Prvi ubačaj sa strane za naš tim prošao je bez veće opasnosti po našeg protivnika.

27' - Amerikanci za sada dva šuta u okvir gola, dok naša selekcija osim nekoliko opasnih napada nije ozbiljnije ugrozila gol domaće ekipe.

22' - Todorović je dobro zatvorio Zardesa na lijevoj strani. Korner za SAD izbacio je Šehić. Nakon manjeg "glavometara", Opara je faulirao Bekića.

20' - Menalo je opet bio agilan na lijevoj strani, ovaj put traži je Ahmetovića u sredini, ali Hamid istrčava s gol linije i hvata loptu.

17'- Nešto mirniji period igre. Za sada vrijedi izdvojiti jedinu priliku Saponge iz sedme minute kada je Šehić odbranio njegov udarac. Naša selekcija imala je dva ili tri opasna napada, ali bez udarca u okvir gola.

12' - Bekić pravi faul na desnoj strani, Amerikanci brzo izvode prekid, ali defanzivac Sarajeva dobro zatvara svoju stranu. Bezopasan pokušaj domaće ekipe.

8'- Otvorili smo jedan dobar napad po lijevoj strani. Menalo je nakon solo prodora izgubio loptu, ali vidi se odlučnost na početku utakmice. Trenutni rezultat je 0:0.

7'- Greška u odbrani naših reprezentativaca, Šehić brani udarac Saponga iz dobre pozicije. SAD su dobile korner, ali nije bilo opasnosti.

3' - Prvi napad naše selekcije. Zakarić je probio po desnoj strani, centrirao u kazneni prostor, no lopta nije pronašla Mersudina Ahmetovića koji je bio usamljen u 16 metara SAD-a.

1' - Prvi napad na meču imala je domaća selekcija. Sapong je ubacio loptu a udarac glavom Adamsa lagano je uhvatio Šehić.

1' - Meč je počeo.

3:39 - U toku je intoniranje himna SAD-a i BiH.

3:37 - Susret će početi s malim zakašnjenjem, a prvi sudijski zvižduk očekuje se u narednim minutama.

3:33 - Naša reprezentacija će imati veću podršku nego domaća selekcija s obzirom na to da se na tribinama nalazi veliki broj bh. navijača.

3:28 - Susret će uskoro početi.

3:25 - BiH i SAD su se do sada susrele samo jednom i to 2013. godine na Koševu kada je SAD nakon velikog preokreta i deficita od 2:0, slavila rezultatom 4:3.

3:18 - Susret se igra na stadionu StubHub Center, a ovo je prva od dvije provjere koje će naša reprezentacija igrati u naredna tri dana. Sljedeći meč igra se u noći sa srijede na četvrtak, a Zmajevi će od 3:00 sata igrati protiv Meksika.

3:12 - Za SAD od prve minute igraju: Hamid, Polster, Zimmerman, Opara, Morrow, Adams, Trapp, Roldan, Zardes, Morris i Sapong.

3:07 - Selektor Robert Prosinečki odabrao je sljedećih startnih 11:

Šehić, Darko Todorović, Bekić, Mihojević, Graovac, Medunjanin, Tomić, Sarić, Zakarić, Menalo i Ahmetović.

Golman Qarabaga započet će utakmicu od prve minute na golu. Štoperski dvojac čine defanzivci Sarajeva i Željezničara Marko Mihojević i Daniel Graovac, a na bekovskim pozicijama se nalazi još jedan igrač Bordo ekipe Almir Bekić koji će igrati po lijevoj strani, odnosno defanzivac Slobode iz Tuzle Darko Todorović koji će igrati na desnoj strani.

Trojac u sredini čine tri igrača kojima je jača lijeva noga: Haris Medunjanin, Tomislav Tomić i Elvis Sarić. Jedan koji je s reprezentacijom već godinama, Tomić koji je kao jedan od najboljih igrača napustio Premijer ligu i Sarić koji je trenutno jedan od najboljih veznih nogometaša u ligi.

Po krilima će napadati ofanzivci Željezničara i Širokog Brijega Goran Zakarić (desno) i Luka Menalo (lijevo), a broj od četiri igrača Sarajeva u startnoj postavi zaključio je Mersudin Ahmetović koji će od prve minute igrati u napadu. Najbolji strijelac domaće Premijer lige postigao je 13 pogodaka u prvoj polusezoni na bh. terenima.

Na klupi će biti Pirić, Beširević, Lončar, Ćavar, Ognjen Todorović, Šećerović, Koljić, Bilbija i Ibišević.

Ukupno 15 igrača sa spiska Zmajeva dolazi iz Premijer lige BiH, dok preostalih šest dolazi iz prvenstava Njemačke, Azerbejdžana, SAD-a, Slovenije i Hrvatske.

3:00 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos prijateljske utakmice između nogometne reprezentacije SAD-a i Bosne i Hercegovine koji se igra u Los Angelesu. Susret počinje u 3:30.