Nogomet
0

Prihod evropskih nogometnih klubova u 2007. veći za milijardu eura

FENA
Prema Godišnjem pregledu finansija u nogometu, koji je objavila konsultantsko-revizorska kuća "Deloitte", nogometno tržište u Evropi tokom sezone 2006./2007. ukupno je ostvarilo prihod od 13,6 milijardi eura, što je za milijardu eura više no u protekloj sezoni.

Pet najvećih evropskih liga prvi put je uprihodilo više od sedam milijardi eura, što iznosi 52 posto ukupnog prihoda nogometnog tržišta u Evropi.

"Zanimljivo je da je engleska Premier liga u sezoni 2006./07. ostvarila rekordan prihod u visini 2,3 milijarde eura, i to od ulaznica, prodaje prava prijenosa i komercijalnih ugovora. Ovakav poslovni rezultat povećao je razliku u prihodima između Premier lige i njemačke Bundeslige, koja prati Engleze na listi najprofitabilnijih, na čak 900 miliona eura", izvještaj je komentirao Dan Jones, partner za analizu sportskog poslovanja u "Deloitteu".

Ukupni prihodi ostalih u "Ligi petice" su sljedeći: Njemačka 1,4 milijarde eura, Španija 1,3 milijarde eura, Italija 1,2 milijarde eura, Francuska 1 milijarda eura.

Njemačka Bundesliga i španska La Primera prošle godine su povećale prihode za 15 posto i tako prestigle italijansku Seriju A. No, s povratkom Juventusa u prvu ligu sljedeće godine će natjecanje za drugo mjesto biti znatno neizvjesnije.

Lige petice u Evropi prati holandska Eredivise liga sa 398 miliona eura prihoda, ali to je manje čak i od druge engleske lige koja je ostvarila 489 miliona eura prihoda.

Prije nešto više od desetljeća italijanska Seria A i engleska Premier liga imale su gotovo izjednačene prihode, oko 450-500 miliona eura, te prosječnu posjećenost utakmica od oko 30.000 navijača. Međutim, prošle sezone Seria A je ostvarila gotovo upola manji prihod od Premier lige, a prosječan broj posjetitelja na stadionu pao je na 20.000, što je trenutno najniži broj navijača po utakmici u Ligi petice.