Udario navijača
17

Priča iz 1995. godine: Svi smo mislili da je Cantona gotov, Ferguson je bio ljut kao ris

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nekadašnji veznjak Manchester Uniteda Lee Sharpe otkrio je dešavanja iz svlačionice Crvenih đavola 1995. godine nakon meča u kojem je Eric Cantona nogom udario navijača Crystal Palaca.

Susret ove dvije ekipe na kraju je završen rezultatom 1:1, a ovaj bivši nogometaš tima s Old Trafforda ispričao je reakciju Sir Alex Fergusona koji je u svlačionicu ušao prepun bijesa.

"Sjedili smo u svlačionici pognutih glava, a Ferguson je ušao ljut kao ris. Zalupio je vrata, skinuo jaknu i podigao rukave, a iz njegovih ušiju izlazila je para. U svlačionici je bio sto sa loptama i dresovima koje smo trebali potpisati, ali je sve bilo za zraku nekoliko sekundi nakon njegovog ulaska. Sendviči od jaja bili su po našem tijelu, a kad smo se pogledali pomislili smo: 'Cantona je gotov'.", prisjetio se Sharpe.

Ferguson se nakon toga počeo pojedinačno obraćati igračima, a kada je došao do Cantone, potpuno je promijenio svoje ponašanje.

"Pallistere, ne znaš igrati glavom, ne znaš napraviti klizeći. Incey, gdje si ti bio? Sharpey, moja baka trči brže od tebe! Svi ste sramota, sutra ću vas uništiti na treningu. I da, Cantona, sine, ne možeš ići okolo i raditi onakve stvari", rekao je Ferguson u svlačionici Manchester Uniteda nakon pomenutog meča.

Nakon udaranja protivničkog navijača Cantona je dobio kaznu od devet mjeseci zabrane igranja nogometa i određeno mu je 120 sati društvenokorisnog rada.