Stadion u Tuzli
58

Pri kraju rekonstukcija terena na Tušnju, čekaju se golovi i dozvola saveza za igranje utakmica

A. K.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Rekonstrukcija glavnog terena na Gradskom stadionu Tušanj u Tuzli je došla u svoju završnicu, a uz manje finese ostalo je još dobijanje dozvole Nogometnog saveza BiH za odigravanje utakmica.

Rekonstrukcija glavnog terena na Gradskom stadionu Tušanj u Tuzli je počela 7. jula prošle godine, a shodno intenzitetu radova, dva roka za finalizaciju su probijena. Nakon određenih peripetija, radovi se privode kraju, a kada će biti odigrane prve utakmice ovisi o nekoliko faktora.

"S obzirom da su rokovi probijeni četiri ili pet mjeseci, trenutni radovi su pri kraju. Prirodna trava je položena, a 'uštopana' je i umjetna. Radnici su završili svoj dio posla, a sada je ostalo da se iskopaju rupe za golove kako bi oni bili postavljeni po pravim mjerama", kazao je za Klix.ba Bakir Buljugija iz Gradskog stadiona Tušanj.

Postavljanje golova usporavaju trenutne vremenske prilike po kojima nije moguće vršiti iskopavanje terena, a shodno vremenskim prognozama to bi moglo biti učinjeno u toku iduće sedmice.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

"Nakon postavljanja golova će biti izvršeno iscrtavanje terena, a zatim će se pristupiti njegovom održavanju. Kada će se utakmice igrati, još uvijek ne znamo jer se čeka i zeleno svjetlo od Nogometnog saveza BiH koji je investitor", navodi Buljugija.

Gradski stadion Tušanj u Tuzli za odigravanje domaćih utakmica u okviru Nogometne premijer lige BiH koriste Sloboda i Tuzla City. Zbog rekonstrukcije terena oni su prvi dio sezone svoje utakmice odigravali na stadionima u Srebreniku i Banovićima.

To što nisu igrali na svom stadionu u prvom dijelu sezone veliki je deficit za Slobodu i Tuzla City. Gotovo da u svim domaćim duelima nisu imali adekvatnu prednost domaćeg terena.

Sloboda je nakon 19 odigranih utakmica na pretposljednjem mjestu s isto toliko osvojenih bodova, a ni Tuzla City nije u boljem položaju jer ima svega dva boda više i nalazi se među ugroženim timovima.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Sigurno je da će povratak na Tušanj, i to u potpuno boljim uvjetima s novom travom, mnogo značiti Slobodi i Tuzla Cityju u nastavku sezone.

Osim Tušnja, u projektu Nogometnog saveza vezanom za rekonstrukciju terena u Premijer ligi BiH još nekoliko stadiona dobija novu travu, a to su Gradski stadion Banja Luka, stadion Pod Bijelim Brijegom Mostar, stadion Rođeni u Mostaru te stadion Asim Ferhatović Hase u Sarajevu.