Faruk Hadžibegić
0

"Preuzeli smo brod koji tone, ali sam veliki optimista"

Piše: Edin Isanović
Bivši selektor nogometne reprezentacije BiH Faruk Hadžibegić izabran je od strane FIFA-e za ambasadora bh. nogometa (zajedno s Bajevićem i Barbarezom). Nekadašnji igrač FK Sarajevo bio je prisutan na sastanku Komiteta za normalizaciju Nogometnog saveza BiH koji je održan u Beču. S njim smo razgovarali u trenucima kad se iz glavnog austrijskog grada vraćao u Francusku.

"Sastanak je bio konstruktivan. FIFA je ponovila da želi da pomogne. Njima nije cilj da NS BiH bude pod suspenzijom. Traže rješenje. Poznato je da Komitet ima devet članova, te da je Ivica Osim imenovan za predsjedavajućeg, a Darko Ljubojević za njegovog zamjenika. Pored mene, Bajević i Barbarez su ambasadori FIFA-e. Naš osnovni cilj je promocija i vraćanje ugleda našeg nogometa. U narednom periodu obavit ćemo mnogo razgovora i lobirati u korist Saveza", kaže Hadžibegić za Sarajevo-x.com.

Bivši šef državnog tima podvlači da predstavnici krovne svjetske nogometne kuće poduzimaju sve mjere kako bi Statut bio usvojen.

"Predstavnici FIFA-e su nam rekli ovako. Preuzeli ste brod koji tone. Sad ste dobili čamac i izlaz postoji. Vi imate šansu da bh. nogomet izvedete na pravi put, na staze uspjeha. Ovo je velika prilika i ne smije se propustiti. Osjetio sam da nam žele pomoći, da će poduzeti sve da reprezentacija nastavi kvalifikacije, a klubovi igraju u Evropi. Zaista sam optimista nakon današnjih razgovora", kaže popularni Hadžija.

Na pitanje hoće li isti delegati biti pozvani na Skupštinu 26. maja, odgovara:

"Komitet za normalizaciju je dobio sva prava. Oni, kao i mi trebaju razgovarati s predstavnicima NS BiH kao i sa entitetskim savezima. Treba vidjeti gdje leži problem, treba razgovarati s ljudima. Vidjeti šta im smeta. Nismo mi došli da nekoga smjenjujemo. Naš moto će biti dijalog i poziv na dogovor. Sve se treba riješiti do 25. maja. Ako to ne uspijemo, onda slijedi jednogodišnja suspenzija. Posljednja šansa se ne smije propustiti".