Potpisale ga legende
28

Presedan u svijetu nogometa: Iranci traže da ih se izbaci sa Svjetskog prvenstva u Kataru

D. P.
Pismo stiglo na adresu FIFA-e (Foto: EPA-EFE)
Pismo stiglo na adresu FIFA-e (Foto: EPA-EFE)
Grupa proslavljenih sportista iz Irana napravila je presedan u svijetu nogometa i zatražila od FIFA-e da izbaci njihovu reprezentaciju sa Svjetskog prvenstva u Kataru.

Mundijal, koji je zakazan za novembar i decembar ove godine, bliži se iz dana u dan, a na adresu FIFA-e stiglo je neočekivano pismo u kojem se traži da se reprezentaciji Irana zabrani učešće zbog "brutalnosi i ratobornosti prema vlastitom narodu".

U pismu se navodi i da je ženama godinama uskraćen pristup stadionima.

"Brutalnost Irana prema svom narodu došla je do prekretnice. Nogomet bi trebao biti sigurno mjesto za sve, ali kod nas nije siguran za žene, pa čak u nekim slučajevima ni za muškarce. Ženama je konstantno uskraćen pristup stadionima i sistematski su isključene iz nogometa, što prkosi FIFA-inim standardima", navodi se u pismu.

Protesti u Iranu počeli su 16. septembra nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini koja je prije toga pritvorena zbog nepravilnog nošenja hidžaba. Tokom protesta poginulo je više od 100 ljudi.

U međuvremenu, otkriveno je ko je poslao pismo na adresu FIFA-e. U pitanju su proslavljeni iranski sportisti.

Između ostalih, tu su sudija s FIFA licencom Mohammad Reza Faghai, prvak Azije u džudou Vahid Sarlak, bivša reprezentativka u futsalu Shiva Amini i brojni drugi.

Inače, Iran se na Svjetskom prvenstvu u Kataru nalazi u grupi s Engleskom, Sjedinjenim Američkim Državama i Velsom.