Diskutabilna odluka
44

Presedan u "novom nogometu": Igrači Boce koji su zaraženi koronom igraju utakmicu

K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Igračima Boca Juniorsa, čak i onim koji su pozitivni na koronavirus, dozvoljen je odlazak u Paragvaj na meču Copa Libertadores te će, unatoč činjenici da su pojedini igrači zaraženi, imati pravo nastupa za svoj tim.

Boca je nedavno imala čak 22 pozitivna igrača u svojim redovima, dok je na najnovijem testiranju rezultat pokazao da je njih 19 oporavilo od koronavirusa, no bez obzira na to što se čitav nije nije oporavio, krovna kuća nogometa u Južnoj Americi (CONMEBOL) uz saradnju sa Ministarstvom zdravlja Paragvaja dala je dozvolu čitavoj ekipi da ode na pomenuti meč.

Iz ekipe Libertada oštro su osudili ovu odluku te su istakli da su pomenute dvije institucije svojim odlukama direktno dovele u pitanje zdravlje tamošnjih ljudi, no odluka ostaje ista i trener Boce će na raspolaganju imati najjači tim.

"Klub Libertad izražava apsolutnu zabrinutost zbog različitog i povoljnog tretmana koji se pruža tim ljudima na štetu zdravlja našeg stanovništva. Žalimo što se ignorišu vlastiti zdravstveni protokoli, kršeći na taj način temeljna načela suživota", kazali su iz kluba.

Razlog zbog kojeg je dopušteno svim igračima Boce da putuju u Paragvaj, kako pišu argentinski mediji, a prenosi Lequipe, leži u činjenici da nijedan igrač nema simptome te da su svi odradili potreban vremenski period u izolaciji.