S jednim klubom
3

Preminuo legendarni igrač i trener Robert Herbin: Prvak Francuske bio je devet puta

F. Z.
Foto: Twitter/St. Etienne (Robert Herbin)
Foto: Twitter/St. Etienne (Robert Herbin)
Legendarni francuski nogometaš i trener Robert Herbin preminuo je u 81. godini, javili su mediji u ovoj državi. Herbin je hospitalizovan u subotu zbog srčanih i plućnih problema koji nisu uzrokovani koronavirusom.

Herbin je legendarni nogometaš i trener francuskog velikana St. Etiennea u kojem je najveći trag ostavio šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. U tom periodu ova ekipa osvojila je devet od deset titula prvaka Francuske. Herbin nije bio član samo one prve šampionske generacije iz sezone 1956/1957.

Herbin je u St. Etienne došao nakon što je klub osvojio svoju prvu titulu prvaka 1957. godine, a ostao je do 1972. godine i osvojio je pet titula kao nogometaš. Odmah nakon što je završio igračku karijeru Herbin je postao trener francuskog velikana.

Sa St. Etienneom je osvojio još četiri titule kao trener, a ekipu je vodio i u finalu Kupa evropskih prvaka protiv Bayerna na Hampden Parku u Glasgowu 1976. godine.

Nakon St. Etiennea bio je trener Lyona, Al-Nasra, Strasbourga, ponovo St. Etiennea, a profesionalnu trenersku karijeru završio je 1995. godine u redovima Red Stara u kojem je igrao i Safet Sušić. Osim devet titula prvaka Herbin je šest puta osvojio i Kup Francuske. Tri kao igrač i tri kao trener.

Za reprezentaciju Francuske odigrao je 23 utakmice i postigao tri pogotka. Igrao je i na Svjetskom prvenstvu 1966. godine, a bio je i dio reprezentacije Francuske koja je poražena na Parku prinčeva u polufinalu Evropskog prvenstva od Jugoslavije 1960. godine rezultatom 5:4. U tom susretu jedan pogodak postigao je i Tomislav Knez, legendarni nogometaš banjalučkog Borca.