Nogomet
51

Premijerligaši složni: Želimo smanjenje lige i napredak bh. nogometa

Piše: D. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Slavija, Vitez, Travnik, Čelik, Velež i Olimpic su se pridružili ostalim bh. premijerligašima i podržali ideju o smanjenju broja klubova u Premijer ligi BiH. Sudeći prema stavovima bh. klubova, NSBiH može ozbiljno raditi na strategiji i planu kojim će u narednom periodu uvesti novi model takmičenja.

Najmlađi sarajevski premijerligaš FK Olimpic čvrsto je uz one koji podržavaju ideju o smanjenju broja klubova u Premijer ligi BiH.

"Naš je stav da ligu treba hitno smanjiti kako bi se kvalitet igrača skoncentrisao u klubovima koji bi igrali u njoj. Time bi se unaprijedio i kvalitet lige, bilo bi više zanimljivih mečeva, više derbija, a to je magnet za medije, sponzore i publiku. NSBiH i oni koji žele smanjenje lige imaju podršku Olimpica. Nadam se da će se to što prije realizirati. Trenutno bi nam bilo najbolje da napravimo ligu od 12 klubova, pa bismo na osnovu tog iskustva mogli razmisliti o modelu od 10 klubova", izjavio je sportski direktor Olimpica Edin Prljača.

U Veležu smatraju da je ligu potrebno smanjiti u korist napretka bh. nogometa, zadržavanja mladih nogometaša, privlačenja sponzora i publike.

"S obzirom na situaciju u državi, trenutni broj klubova u ligi je stvarno veliki, zbog čega nam je i kvalitet 'razvodnjen'. Smanjenjem broja klubova bi kvalitet podigli na viši nivo. Odgovarajući model bi bio 12 klubova u ligi, a kako bi se igralo, to treba detaljno analizirati i dogovoriti. Zbog velikog broja klubova dosta odlaze mladi igrači, koji gledaju da što prije odu u inozemstvo. Smanjenjem broja klubova i povećanjem kvaliteta bismo mogli zadržati mnoge talente određeno vrijeme, a onda bi naši klubovi na njima zaradili onoliko koliko oni zaista vrijede. Mi u Veležu smo za smanjenje lige, imali bismo dosta kvalitetnije utakmice, atraktivnije protivnike i kao i ostali bismo se mogli nadati zaradi od prodaje ulaznica. Publika bi se vratila na stadione i bilo bi puno bolje nego sada, kada je posjeta ponižavajuća i sramotna", rekao je sportski direktor Veleža Admir Velagić.

Novi model takmičenja u Premijer ligi bi, prema mišljenju čelnika Viteza, donio stabilnost premijerligašima omogućavanjem ulaska investitora u našu ligu.

"Radi kvaliteta bh. nogometa naš je stav da želimo smanjenje lige na 12 klubova, ali to mora biti postepen proces. Realizacija ove ideje bi prema nama bila prihvatljiva u sezoni 2016/2017. Smanjenjem lige bismo dobili na kvalitetu nogometa, a donekle bismo i spriječili odlazak mladih igrača. Klubovi bi bili stabilniji, a strani ulagači bi mogli doći u Premijer ligu, kao što je slučaj sa FK Sarajevo. Mi imamo nekih kontakata, ali smo od realizacije još uvijek daleko", kazao je direktor NK Vitez Veseljko Petrović.

Stav Slavije je da je liga od 16 klubova neodrživa, ponajviše zbog teške ekonomske situacije. Novi model takmičenja je moguće uspostaviti samo uz pomoć FIFA-e, UEFA-e i nogometnih eksperata.

"S obzirom na ekonomsku situaciju, vrlo je teško održati ligu sa 16 klubova. Problem je i veliki broj gostovanja, troškovi prevoza prvog tima, juniora i kadeta te obaveze prema igračima. Ligu treba smanjiti, ali prije toga je potrebno napraviti strategiju. Novi model se može uvesti za tri ili četiri godine, a ne preko noći. S druge strane, nije problem ni broj klubova, nego ekonomska situacija i infrastruktura. Ova situacija dovodi do gašenja klubova. Zbog toga trebamo napraviti pametan potez i naučiti na iskustvu komšija, a prije toga riješiti brojne probleme koje imamo. Potrebna nam je pomoć FIFA-e, UEFA-e i eksperata. Potrebni su nam dobra strategija, akcioni plan i zakon o sportu", izjavio je direktor FK Slavija Zdravko Šavija.

Vodstvo Čelika se također zalaže za ligu od 12 klubova.

"Smanjenje lige je pametna ideja. Klubovi u BiH zaslužuju bolje stanje i organizaciju i zbog toga je liga s manje klubova pravi pogodak. Imamo dobar primjer u Hrvatskoj, čiji HNL dobro funkcioniše. Mi u Čeliku se slažemo da je optimalan model od 12 klubova u ligi te da se može uvesti za dvije godine", rekao je direktor NK Čelik Muamer Islamović.

U Travniku smatraju da je smanjenje Premijer lige neminovnost, ali da to treba učiniti postepeno.

"Smanjenje lige je neminovnost. Problem premijerligaša je infrastruktura, NSBiH je dosta uradio na tome, međutim, to bi se poboljšalo smanjenjem lige, unaprijedio bi se i kvalitet bh. nogometa, a povećali bi se i budžeti klubova. Mi podržavamo ovu ideju, koja se ipak ne može realizovati preko noći", kazao je sportski direktor NK Travnik Midhet Sarajčić.

Zimska pauza većini klubova ne odgovara, promjena kalendara moguće rješenje

"Moj prijedlog je da se liga igra od marta do novembra, tokom cijelog ljeta. Klubovima bi se naložilo da imaju reflektore, kako bi se mogli igrati noćni termini. U tom periodu je dijaspora u državi i njima bi vjerovatno bilo zanimljivo doći na utakmicu, čime bi se povećala i gledanost. Još jedan važan razlog su kvalifikacije za evropska takmičenja, koja se igraju u to vrijeme. Ako bi se liga igrala po pomenutom modelu, naši bi nogometaši te utakmice dočekivali u takmičarskoj formi, a vjerovatno i bilježili bolje rezultate", smatra Prljača.

Najveći problem je infrastruktura.

"Pauza je definitivno preduga, ali s obzirom na terene, drugačije se zasad ne može. Da igramo u ovom periodu, tereni bi bili katastrofalni. Najveći je problem infrastruktura, ali bi se i to popravilo nakon smanjenja broja klubova u ligi", jasan je bio Velagić.

Nakon duge pauze je izuzetno teško vratiti igrače u takmičarsku formu.

"Pauza je preduga jer nakon zimske pauze moramo igrače dovoditi u optimalnu formu, što je gotovo nemoguće nakon tri mjeseca. Igrači na zapadu su puno spremniji, jer je njihova pauza kraća. Problem je svakako infrastruktura, a možda je rješenje i neki drugi sistem takmičenja. To ranije nije bilo moguće zbog klime, ali se klima definitivno mijenja, pa vjerujem da se može pronaći neki drugi sistem takmičenja kojim bi se pauza smanjila", rekao je Petrović.

Premijer liga BiH bi se trebala ugledati na zapadne lige.

"Prvenstvena pauza je preduga. Najesen imamo pauzu dva puta po 15 dana. Znamo kako se igra u Evropi, a mi, Srbija i Hrvatska se pripremamo po dva puta u sezoni i sve to plaćamo. U Engleskoj se igra i za Božić i za Novu godinu", kazao je Šavija.

U Čeliku nemaju primjedbi na pauzu. Poručuju da se klubovi moraju pobrinuti da je adekvatno iskoriste.

"Shodno vremenskim okolnostima i mogućnostima koje nam ne idu na ruku, mislim da je ovakva zimska pauza prihvatljiva. Na klubovima je kako će je iskoristiti", rekao je Islamović.

Pauza bi se mogla skratiti i malonogometnim takmičenjem, smatraju u NK Travnik.

"Travnik je u svim segmentima napredovao, pa i na polju infrastrukture, zahvaljujući UEFA-inim sredstvima. Infrastruktura je svima glavni problem, teško je igrati na našim terenima i zbog toga imamo ovakvu pauzu, koju možemo skratiti nekim takmičenjem u malom nogometu. Bolji tereni su nam potrebni za razvoj mladih igrača, pa onda i za sve ostalo", tvrdi Sarajčić.