Na programu FTV-a
54

Premijera dokumentarnog filma "Čobo" o Slobodanu Janjušu za Dan Sarajeva

E. B.
Muhamed Bikić i Slobodan Janjuš Čobo
Muhamed Bikić i Slobodan Janjuš Čobo
Sportski dokumentarni filmovi su u posljednje vrijeme itekako prisutni u produkciji Federalne televizije, koja je u minulih nekoliko godina producirala zanimljive priče o sportskim velikanima i kolektivima.

Tako će i ovog 6. aprila priča o legendarnom Slobodanu Janjušu doživjeti svoju ekranizaciju. Autor filma je novinar i urednik Muhamed Bikić, kojem je ovo sedmi film u njegovom dokumentarističkom opusu.

"Sve je počelo sa Kelijem (Želimir Vidović) na TV Sarajevo, a potom sam nastavio sa ovom formom filmova na Federalnoj televiziji, 'Hase' (Asim Ferhatović), 'Škija' (Josip Katalinski), 'Sportski pozdrav iz Sarajeva', 'Željina stotka', 'Sportski ambasadori BiH', i sada 'Čobo' (Slobodan Janjuš)", kaže Bikić.

Za razliku od 'Kelija', 'Haseta' i 'Škije', 'Čobo' je dokumentarac o živoj ličnosti, što je kuriozitet.

"Dokumentarci o preminulim su sa puno jačom emocijom. U to sam se itekako uvjerio u filmovima o Želimiru Vidoviću, Asimu Ferhatoviću i Josipu Katalinskom. A opet Čobo, bio nam je svima i ostao ljubimac, bez obzira za koga navijali", dodaje Bikić.

"Sa novinarom, odnosno mojim prijateljem Bikićem se poznajem godinama. Uradili smo bezbroj razgovora, što u našoj Bosni, što u Americi. A film je nešto posebno što će ostaviti pečat i uspomenu na moj život, moj rodni grad i domovinu. Željno očekujem da svi na rođendan našeg grada pogledamo ovaj film", kaže Janjuš.

S druge strane, autor filma ističe da je Čobo bio vrlo susretljiv i neposredan u snimanju.

"To nam je itekako pomoglo u realizaciji filma koji smo snimali na autentičnim lokacijama, gdje se Janjuš rodio, prohodao, igrao, branio… U filmu, pored Slobodana Janjuša, govore njegovi savremenici...", rekao je na kraju Muhamed Bikić, autor dokumentarnog filma "Čobo", koji će se emitirati 6. aprila 2023. godine u 18:50 sati na Federalnoj televiziji.