Nogomet
18

Premijer liga: Sarajevo želi nastaviti pobjednički niz i na Tušnju, Čelik bez prava na kiks

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Utakmice 22. kola Premijer lige BiH igraju se danas i bit će to posljednje kolo prije odigravanja Lige za prvaka i Lige za opstanak.

Derbijem se okitio okršaj starih rivala Slobode i Sarajeva na Tušnju. Domaći su već izborili plasman u Ligu 6 i igrat će bez pritiska. S druge strane, Bordo tim grad soli mora napustiti neporažen ukoliko želi ostati na drugom mjestu pred play-off. U taboru Tuzlaka s optimizmom dočekuju dvoboj sa timom sa Koševa.

"Niz koji ima Sarajevo, a to je osam pobjeda u prvenstvu, a gdje ima pet utakmica u kojima nisu čak ni gola primili je izazovno za nas. Dalje, uz dužno uvažavanje njih kao ekipe i trenera, ali oni ne mogu doći na Tušanj i sebe postaviti u ulogu favorita", istakao je strateg Slobode Vlado Jagodić. Trener Tuzlaka bit će lišen usluga Amera Ordagića i Ismara Hajrulahovića.

Gosti sa Koševa na Tušanj stižu s namjerom da nastave pobjednički niz. Ipak, za izabranike Mehmeda Janjoša bit će ključno da ne izgube kako bi zadržali aktuelnu drugu poziciju. U bordo svlačionici naglašavaju kako je svaka utakmica nova bitka. Sarajevo će u Tuzli bodriti nekoliko stotina navijača.

Željezničaru na noge dolazi Radnik. Nakon dvomeča u Kupu BiH gdje su Plavi bili uspješniji, sada će snage odmjeriti i u prvenstvu. U timu sa Grbavice imaju samo jedan cilj – osvajanje kompletnog plijena.

''Čeka nas protivnik koji želi pokazati da je imao loš dan u Kupu BiH. Strah od protivnika ne mogu imati, jedino mogu od svoje ekipe, jer ako mi uđemo u ovu utakmicu kao što smo ušli u posljednju, nećemo imati problema. Nijedan trener ne može iznenaditi, dobro se poznajemo, a ja sam u maloj prednosti jer poznajem igrače Radnika. Dat ćemo sve od sebe da osvojimo tri boda. Pozivam navijače da nas podrže, možda će oni presuditi na toj utakmici", izjavio je trener Željezničara Slavko Petrović. Gosti iz Semberije podvlače kako u Dolinu ćupova ne dolaze s bijelom zastavom.

Za Čelik nema puno filozofije u okršaju sa ekipom Mladost Doboj Kakanj. Pobjeda se nameće kao imperativ. U slučaju trijumfa i poraza Metalleghea u Mostaru crveno-crni bi prednost za ekipom iz Jajca smanjili na tri boda i imali bi realne šanse za opstankom.

''Mladost je kvalitetna, a to su pokazali plasmanom u polufinale Kupa BiH. Igraju izuzetno dobro na kontre, ali i u igri prema naprijed. Bit će zahtjevna utakmica, ali i svaka druga u ovom djelu prvenstva za Čelik. Mi moramo tražiti pobjedu i tako ćemo se i postaviti. Smatram da smo dobro radili u proteklom periodu i učinit ćemo sve da budemo na potrebnom nivou", istakao je prvi šef struke Čelika Nedim Jusufbegović.

Gosti na Bilino Polje dolaze bez nekoliko standardnih prvotimaca.

Aktuelni lider prvenstva mostarski Zrinjski ugostit će Metalleghe. Izabranici Ivice Barbarića apsolutni su favoriti u ovom okršaju. Sve osim trijumfa domaćih bilo bi ogromno iznenađenje. Ipak, gosti najavljuju kako se neće unaprijed predavati. Vitezu na megdan stiže Krupa. Izabranici Slavena Muse žele konačno osvojiti tri boda. Stoga se očekuje ofanziva domaćih od prve minute. Gosti su uspjeli izboriti plasman među šest najboljih ekipa i igrat će rasterećeno.

Široki Brijeg će ugostiti i pokušati pobijediti sarajevski Olimpic. Premda tim sa Pecare nije osigurao učešće u play-offu naglašavaju kako će do kraja prvenstva težiti da osvoje što više bodova. Gosti sa Otoke su posljednji na tabeli. Ipak, naglašavaju kako će se boriti za opstanak u društvu najboljih dok god za to postoji nada.

Parovi i satnica:

Sloboda – Sarajevo 15:00 sati (prijenos na Moja TV) Željezničar – Radnik 15:00 sati (prijenos na Arena Sport1) Čelik – Mladost DK 15:00 sati Zrinjski – Metalleghe 15:00 sati (prijenos na Moja TV) Vitez – Krupa 15:00 sati Široki Brijeg – Olimpic 15:00 sati (prijenos na BHT1)