Nogomet
18

Premijer liga: Hercegovački derbi u Mostaru, okršaj starih rivala na Grbavici

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Četiri utakmice 15. kola Premijer lige igraju se u subotu, dok su dva meča na programu u nedjelju. Derbijem se okitio okršaj Zrinjskog i Širokog Brijega u Mostaru.

Kako je izjavio strateg Plemića Vinko Marinović, njegovi igrači nisu spavali mirno uoči ovog derbija bez obzira na to što ih niko već 55 utakmica u nizu nije pobijedio na njihovom stadionu. To je posljednji put uspjelo trenutnom fenjerašu Premijer lige Čeliku koji je u aprilu 2013. godine bio posljednja gostujuća ekipa koja je slavila Pod Bijelim rijegom.

"Čeka nas derbi utakmica, Široki je u posljednjim utakmicama podigao kvalitet i formu, a nakon pobjede nad Željezničarom dolaze u Mostar na krilima dobrih rezultata i s velikim samopouzdanjem. Želimo zadržati kontinuitet dobrih igara i odigrati kvalitetnu utakmicu“, izjavio je Marinović.

Trener Plemića se također osvrnuo i na bodovnu razliku ova dva tima te kazao da to trenutno ništa ne znači, jer je u pitanju derbi utakmica. Naglasio je kako najveća opasnost za njegovu ekipu dolazi od Wagnera.

Tim sa Pecare u grad na Neretvi stiže s namjerom da odigra dobru utakmicu. Ulogu favorita prepuštaju aktuelnom prvaku i aktuelnom lideru.

Zanimljivo će biti i na Grbavici gdje će snage odmjeriti stari rivali Željezničar i Sloboda.

U plavoj svlačionici ističu kako će težiti da osvoje tri boda. Ipak, naglašavaju da je tim sa Tušnja izuzetno kvalitetan rival.

"Mnogi potcjenjuju Slobodu koja se prošle sezone do kraja borila za titulu. Bez obzira na gubitak Zebe i još nekih igrača, Sloboda ima kvalitetnu ekipu i to će ovdje pokazati. Plus im je što se u ekipu vraćaju oporavljeni Ordagić, Stjepanović i Subić, sigurno će zaigrati sa najkvalitetnijom ekipom koju imaju. Nama ostaje da po svaku cijenu pokušamo uzeti sva tri boda", izjavio je prvi šef struke Željezničara Slavko Petrović.

U domaćem taboru očekuju veliku podršku s tribina.

Gosti iz grada soli ne dolaze u Dolinu ćupova da igraju defanzivno. Strateg Slobode Vlado Jagodić naglasio je kako očekuje neizvjesnu utakmicu.

"Mislim da je u ovom trenutku veće psihološko opterećenje kod Željezničara i njihovog trenera koji je izgubio prvu utakmicu od momenta dolaska na kormilo. To je dobra stvar kako bi se vidjelo da ni Željo nije bauk. Kad to kažem mislim da se o njihovim ambicijama koje su bile izražene na početku prvenstva. Stvorila se fama da je u pitanju najjači klub, tim i tadašnji stručni štab", naglasio je Jagodić.

Krupi na megdan stiže Sarajevo. Novajlija u ligi je od početka prvenstva stanovnik gornjeg dijela tabele i najprijatnije su iznenađenje. Okršaj sa Bordo timom dočekuju sa optimizmom premda stručni štab ne može računati na nekoliko igrača koji nastupaju u udarnoj postavi. No, prvi šef struke Slobodan Starčević podvlači kako Krupa ima dovoljno igrača koji mogu zamijeniti povrijeđene i suspendovane.

Tim sa Koševa ima velike ambicije u ovom meču. Nakon trijumfa od 4:0 u prošlom kolu protiv Čelika, naglašavaju kako će pokušati osvojiti tri boda na ovom gostovanju.

Metallegheu na noge dolazi Vitez. Za domaće nema puno filozofije, pobjeda se nameće kao imperativ. Ukoliko uspiju u tome približili bi se sigurnijoj zoni. Također, i gosti imaju svoje planove. Težit će da ostvare povoljan rezultat.

Parovi i satnica:

Subota Krupa – Sarajevo 13:30 sati (prijenos na Moja TV) Metalleghe – Vitez 13:30 sati Zrinjski – Široki Brijeg 15:30 sati (prijenos na BHT1) Željezničar – Sloboda 16:00 sati (prijenos na Arena Sport BiH)

Nedjelja Čelik – Olimpic 13:00 sati (prijenos na Arena Sport BiH) Mladost DK – Radnik 13:30 sati (prijenos na Moja TV)