Nogomet
0

Premijer liga BiH: Željezničar savladao Modriču Maximu 4:1

NINA
Nogometaši Željezničara jučer su na stadionu Grbavica u Sarajevu pobijedili momčad Modriča Maxime rezultatom 4:1, te su s nova tri boda ostali u utrci za drugo mjesto, a ukoliko Leotar i Sarajevo u nedjelju kiksaju na gostovanjima u Širokom Brijegu i Čitluku šanse ''plavih'' za izlazak u Evropu bit će još veće.

Iako je Modriča Maxima do danas bila jedina neporažena momčad lige ovog proljeća, njihove šanse na Grbavici bile su minimalne, što se pokazalo već u prvih 45 minuta kada su igrači Milomira Odovića tri puta zatresli mrežu gostujućeg golmana Tripića.

Prvu priliku imali su gosti u 8. minuti, kada je Kajtaz pogriješio i poklonio loptu gostujućim napadačima, ali je Jelić s ivice kaznenog prostora šutirao pravo u Kružika. U 15. minuti gosti su u novom napadu, Railić ubacuje s lijeve strane po zemlji, ali Damjanović kasni za korak i dobra prilika odlazi u nepovrat.

U 16. minuti uslijedio je pogodak domaćih. Joldić je s lijeve strane izvrsno centrirao, najviši u skoku bio je Raščić koji je glavom loptu poslao u mrežu gostiju.

U 23. minuti Džeko je izmiješao gostujuću odbranu i nabacio u šesnaesterac, ali je Raščić neometan s desetak metara glavom poslao loptu pored desne stative. Dvije minute kasnije slobodan udarac za goste nakon prekršaja nad Railićem na vrhu šesnaesterca. Damjanović šutira odlično pored zida domaćih, ali Kružik krajnjim naporom spašava svoja gol.

U 28. minuti nakon asistencije Muharemovića, Raščić je sam pred golom Modriče, ali njegov udarac je bio neprecizan. Pet minuta kasnije uzvraćaju gosti ''bombom'' Railića s trideset metara pod samu gredu, ali Kružik izbacuje loptu u korner.

U 38. minuti 2:0. Zeba prihvaća loptu na dvadeset metara od gostujućeg gola, prebacuje na lijevu stranu, gdje Joldić s petnaestak metara zabija loptu u Tripićevu mrežu za 2:0. Pet minuta kasnije skraćeni korner za goste. Railić šutira izravno na gol Kružika koji paradom spašava svoja vrata.

U posljednjoj minuti prvog poluvremena Željezničar postiže i treći pogodak. Biščević je izborio loptu na sredini, dodao Muharemoviću, koji asistira Zebi na desnoj strani, a ovaj krasnim pasom prosljeđuje do Raščića, koji sa sedam-osam metara pogađa mrežu gostiju. Slično kao na početku, i u drugom poluvremenu gosti imaju prvu priliku, ali Jolović nakon centaršuta Vasića promašuje stopostotnu priliku.

Kazna je uslijedila u idućem napadu. Nakon dobre akcije Raščića, Muharemovića i Džeke, mladi napadač Željezničara se upisao na popis strijelaca za 4:0. Priliku da smanje rezultat gosti su imali u 81. minuti, ali je udarac Novakovića s desetak metara Kružik dobro odbranio.

Ipak, Modričani su postigli počasni pogodak u 88. minuti. Vasiljević je prošao po desnoj strani, uputio povratnu loptu na vrh šesnaesterca, odakle je Bojan Magazin prizemnim udarcem šalje u donji lijevi ugao gola Željezničara. Minutu kasnije još jedan prilika za Modriču, no Novakovićev udarac s dvanaest metara Kružik fantastično brani.

U idućem kolu Željezničar gostuje u Posušju, a Modriča na svom terenu dočekuje Borac.

SARAJEVO – Stadion Grbavica: Gledatelja: 2.000. Glavni sudac: Miro Hrkać. Pomoćnici: Berislav Komšo, Elvir Grabus. Četvrti sudac: Tihomir Sučić. Delegat: Alojz Zovko. Strijelci: 1:0 – Raščić (16.), 2:0 – Joldić (38.), 3:0 – Raščić (45.), 4:0 – Džeko (60.), 4:1 – Magazin (88.).

ŽELJEZNIČAR: Kružik 7,5, Biščević 6,5 (od 46. Vuksanović), Kajtaz 6,5, Mulalić 6,5, Agić 7,5, Joldić 7,5, Gredić 6,5, Muharemović 6,5, Džeko 7 (od 61. Bešlija), Raščić 8, Zeba 6,5 (od 46. Karić).

MODRIČA MAXIMA: Tripić 5, Ljubičić 5, Railić 7, Damjanović 5,5, Stojić 5, Vasić 5, Jolović 5 (od 82. Bratić), Nikić 5,5 (od 46. Savić), Novaković 6,5, Magazin 6,5, Jelić 5,5 (od 46. Vasiljević).

Žuti karton: Ljubičić (Modriča).

Igrač utakmice: Admir Raščić (Željezničar) 8.