Odluka IO NS BiH
99

Premijer liga BiH se igra u trokružnom formatu, broj stranih igrača smanjen na četiri

Piše: E. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine je danas odlučio kako će se promijeniti format takmičenja u Premijer ligi BiH, a također i broj stranih igrača u zapisniku.

Ove sezone Premijer liga BiH će se igrati u trokružnom formatu. Učestvovat će 12 klubova, a nakon što svi odigraju kući i na strani (ukupno 22 kola), odigrat će se još jedan krug, a on će biti žrijeban Bergerovim tablicama. Ukupno će Premijer liga BiH imati 33 kola.

Podsjetimo, u prethodne dvije godine takmičenje u Premijer ligi se igralo u dvije faze - ligaškom dijelu koji je imao 22 kola, nakon čega se prvenstvo dijelilo na Ligu za prvaka i Ligu za opstanak, odnosno ukupno 32 kola.

Izvršni odbor NS BiH je danas i potvrdio raniju odluku da se broj stranih igrača u zapisniku smanji sa šest na četiri.

Iako su klubovi, tačnije 11 od 12 (Mladost je jedina bila za odluku NS BiH), tražili da broj stranaca ostane šest, to se nije desilo.

Žrijeb parova Premijer lige BiH bit će obavljen sutra u 12 sati na Ilidži. U žrijebu će se naći Čelik, GOŠK, Krupa, Mladost, Radnik, Sarajevo, Sloboda, Sloga, Široki Brijeg, Zrinjski, Željezničar te ekipa koja će biti žrijebana kao "predstavnik FS RS".

Podsjetimo, Zvijezdi 09 je Prvostepena komisija za licenciranje odbila licencu i ekipa iz Etno sela Stanišići će morati čekati odluku Drugostepene komisije. Ukoliko Zvijezda 09 i drugi put bude odbijena, u ligi bi mogao ostati banjalučki Borac.

Osim ovih odluka o Premijer ligi BiH, IO NS BiH je danas odlučio da Slaven Musa naslijedi Tonija Karačića na klupi juniorske reprezentacije BiH.