Nogomet
0

Premijer liga: 88. derbi Željezničara i Sarajeva

FENA
Vječiti derbi gradskih rivala Željezničara i Sarajeva u svom 88. izdanju bit će odigran u subotu na stadionu Grbavica, u okviru 9. kola nogometne Premijer lige.

Na zajedničkoj pres-konferencjili treneri i kapiteni oba kluba izrazili su očekivanja da će derbi proteći u fer i sportskom nadmetanju i da će igrači i navijači biti na nivou događaja.

Iako nogometaši Sarajeva zauzimaju vodeću poziciju na tabeli s devet bodova prednosti u odnosu na sedmoplasirani Željezničar, trener Husref Musemić ističe da trenutna forma i stanje na tabeli nikada do sada u derbijima nisu bili odlučujući faktor.

"Zadnja dva-tri derbija nisu bila na očekivanom nivou. Ovog puta nadam se da će na Grbavici biti istinski praznik nogometa. Za derbi nismo radili nikakve posebne pripreme. Svi igrači su na raspolaganju, a četvorica naših reprezentativaca priključila su se ekipi, srećom bez povreda. Pauza u prvenstvu nam je dobro došla da osvježimo ekipu jer u zadnja dva susreta, iako smo pobijedili, nismo prikazali kvalitetnu igru", kazao je Musemić.

Njegov kolega na klupi Željezničara Dželaludin Muharemović, također je odbio ulogu favorita u derbiju i smatra da pauza u prvenstvu nije dobrodošla njegovoj ekipi, koja je nakon tri uzastopne pobjede bila u velikom usponu forme. Zdravstveni bilten Željezničara je nepovoljan, povrijeđeni su Mulalić i Bašlija, te odranije Pelak, dok su ostali igrači zdravi i spremni.

Kapiteni Željezničara i Sarajeva Almir Gredić i Senad Repuh istakli su veliki značaj derbija za grad i državu i najavili da će njihove ekipe pružiti makismum, te pozvali svoje navijače da fer i sportskim navijanjem u tome daju svoj doprinos.

Predsjednik FK Željezničar Samir Landžo je istakao, da je Uprava kluba poduzela sve potrebne sigurnosne mjere propisane od policije i saveza, te da je za derbi štampano 11.000 ulaznica.

U dosadašnjih 87 derbja - 28 pobjeda zabilježili su nogometaši Željezničara, dvije pobjede manje postiglo je Sarajevo, dok su 33 susreta završena bez pobjednika, uz gol razliku 110:113 u korist tima s Koševa.

Derbi Željezničar - Sarajevo igrat će se 14. oktobra u 15.00 sati.