Nogomet
6

Premiership: Veliki kiks Chelseaja, Newcastle pregažen u Southamptonu

Totalsport
John Terry
John Terry
Trideset i drugo kolo engleskog Premiershipa dodatno je zakompliciralo borbu za naslov prvaka. Vodeći Chelsea upisao je neočekivani poraz u gostima kod Crystal Palacea čime je ponudio Liverpoolu vrh tabele.

Nakon visoke pobjede na Stamford Bridgeu u prošlom kolu protiv Arsenala (6-0), Chelsea je očekivao lagan posao kod gradskog rivala Crystal Palacea. Ekipa Palacea ove sezone baš i ne ide najbolje, uoči ovog kola nalazila se tik iznad zone ispadanja i Jose Mourinho je očekivao glatku pobjedu.

Međutim, stvari na kraju nisu išle onako kako su se u Chelseaju nadali, Crystal Palace je pokazao zube i na kraju odnio pobjedu 1-0. Od početka susreta bilo je očito da će Chelsea imati dosta problema, a nakon što je John Terry poslao loptu u svoju mrežu u 52. minuti, gosti su očajnički pokušavali doći do izjednačenja, no nije išlo.

Blizu su gosti bili pogotku u 64. minuti kada se John Terry skoro iskupio za autogol, međutim stativa je zaustavila njegov pokušaj, a deset minuta kasnije Speroni je bio uspješniji od Hazarda u situaciji jedan na jedan. Već u sljedećoj minuti Jerome je mogao riješiti pitanje pobjednika, no lopta je prošla Čecha i odbila se od okvir te je Chelsea tako ostao u igri za remi. No do njega nije došao i Crystal Palace je prvi put u svojoj historiji uspio svladati ekipu koja je kolo dočekala na vrhu tabele.

Vrlo lošu utakmicu odigrao je Newcastle na gostovanju kod Southamptona. Igrači Mauricija Pochettina potpuno su dominirali utakmicom i na kraju su zasluženo slavili s 4-0. U prvom poluvremenu Newcastle nije uputio nijedan udarac prema domaćem golu, no Southampton je na odmoru imao prednost od "tek" 1-0 zahvaljujući pogotku Jaya Rodrigueza u 45. minuti. Rodriguez ove sezone igra u sjajnoj formi, postigao je 15 pogodaka i samim time je odmah iza Daniela Sturridgea po broju pogodaka engleskih igrača ove sezone. Svoj 15. pogodak u Premiershipu Rodriguez je postigao u 89. minuti za konačnih 4:0, a prije njega pogađali su i Rickie Lambert i Adam Lallana.

Stoke uživa u miru sredine tabele dok je Hull u nešto neugodnijoj situaciji, zona ispadanja udaljena je sedam bodova. Na gostovanju u Stokeu igrači Hulla nisu bili u dobrom izdanju, domaćin je potvrdio dobru formu i uzeo je sva tri boda pobijedivši 1-0. Pobjedu Stokeu donio je Peter Odemwingie pogotkom u 62. minuti.

Swansea je napokon uspio doći do pobjede i to prve još od početka februara kada je u velškom derbiju nadigrao Cardiff. Serija neuspjeha prekinuta je u susretu protiv Norwicha koji je svladan s glatkih 3-0. Dvostruki strijelac za domaćina bio je Jonathan de Guzman zahvaljujući golovima u posljednjih 15 minuta prvog dijela (30. i 38. minuta) dok je tačku na i stavio Routledge pogotkom 15 minuta prije kraja.

Dramatično je bilo u dvoboju ugroženih WBA i Cardiffa koji su odigrali 3-3. West Bromwich je poveo već nakon deset minuta golovima Amalfitana i Dorransa da bi Mutch i Caulker izjednačili na 2-2 do ulaska u završnicu susreta. U četvrtoj minuti sudačke nadoknade stadion je eksplodirao kada je Thievy Bifouma pogodio za 3-2 domaćina kojima bi tri boda jako dobro došla u borbi za opstanak, međutim u sljedećem napadu Mats Daehli poravnava na 3-3 i donosi vrijedan bod gostima.

Premiership, 32. kolo:

Crystal Palace - Chelsea 1-0 (Terry 52 - ag) Southampton - Newcastle 4-0 (Rodriguez 45, 89, Lambert 49, Lallana 70) Stoke - Hull 1-0 (Odemwingie 62) Swansea - Norwich 3-0 (De Guzman 30, 38, Routledge 75) West Bromwich Albion - Cardiff 3-3 (Amalfitano 2, Dorrans 9, Bifouma 90 / Mutch 30, Caulker 73, Daehli 90)

Redoslijed: 1. Chelsea 69, 2. Liverpool 68, 3. Manchester City 66, 4. Arsenal 63, 5. Everton, 57, 6. Tottenham 56, 7. Manchester United 54...