Nogomet
1

Premiership: Remi Arsenala i Cityja na Emiratesu

Totalsport
Tim našeg Edina Džeke, Manchester City, i Arsenal odigrali su 1-1 u derbiju 32. kola Premiershipa na Emiratesu. Ovakvom rezultatu najviše su se obradovali u zahuktalom Liverpoolu koji sada konce svoje sudbine u borbi za titulu prvaka drži u vlastitim rukama.
Foto: EPA
Foto: EPA

Gledatelji su po završetku utakmice igrače s Emiratesa ispratili zasluženim pljeskom, jer su im podarili jako dobru predstavu. Konačni rezultat je pravedan, iako su i jedni i drugi nastojali uzeti sva tri boda.

Utakmica je bila puno važnija Manchester Cityju koji je eventualnom pobjedom mogao značajno povećati svoje šanse za osvajanje titule prvaka, ali mu to nije pošlo za rukom, samo četiri dana nakon uvjerljive pobjede na Old Traffordu nad Manchester Unitedom 3-0 u prvom od dva derbija za ''građane'' ove sedmice.

Manchester City je stigao do vodstva u 18. minuti, kada je David Silva doveo loptu blizu Arsenalovog gola i odlično poslužio Edina Džeku na lijevoj strani. Sarajlija je pogodio vratnicu, ali je Silva odbijenu loptu spretno gurnuo u gol.

Domaćini su izjednačili u 53. minuti nakon dobre i duge akcije. Lopta je stigla do Podolskog koji je ubacio s lijeve strane, a Flamini je zabio i kaznio Cityjevu odbranu koja je zaboravila na njega i nije ga pokrivala.

Odbrana Manchester Cityja pokleknula je tom prilikom prvi puta nakon 561 minute bez primljenog gola u nizu u Premierligi. City je prije ove utakmice odigrao pet ligaških dvoboja bez primljenog gola, a zadnja četiri je i dobio.

U 60. minuti su ''topnici'' bili blizu vodećeg gola, ali je Hart obranio čistu šansu Podolskom.

Bh. reprezentativac Edin Džeko igrao je do 85. minute susreta.

Iako Liverpool u subotu nije igrao, njegovi navijači imali su odličan dan, s obzirom na poraz Chelseaja i remi Manchester Cityja u subotnjim mečevima. Liverpool će u slučaju nedjeljne pobjede na Anfieldu protiv Tottenhama skočiti na prvo mjesto na tabeli. Ako ''redsi'' dobiju sve utakmice do kraja prvenstva, osvojit će prvi naslov nakon 24 godine čekanja. No, to neće biti nimalo lako, jer im u goste nakon Tottenhama stižu i Manchester City i Chelsea.  

Premiership, 32. kolo:

Manchester United - Aston Villa 4-1 (Rooney 20, 45 - 11m, Mata 57, Hernandez 90+1 / Westwood 13) Crystal Palace - Chelsea 1-0 (Terry 52 - ag)

Southampton - Newcastle 4-0 (Rodriguez 45, 89, Lambert 49, Lallana 70) Stoke - Hull 1-0 (Odemwingie 62) Swansea - Norwich 3-0 (De Guzman 30, 38, Routledge 75) West Bromwich Albion - Cardiff 3-3 (Amalfitano 2, Dorrans 9, Bifouma 90 / Mutch 30, Caulker 73, Daehli 90) Arsenal – Manchester City 1-1 (Flamini 53 / David Silva 18)

Redoslijed: 1. Chelsea 69, 2. Liverpool 68 (-1), 3. Manchester City 67 (-2), 4. Arsenal 64, 5. Everton 57 (-2), 6. Tottenham 56 (-1), 7. Manchester United 54…